Weekly News

Vinterresor

Ta med familjen till någon av de sköna skidorterna i Sverige eller Europa. Det finns ett stort utbud av olika aktiviteter och sevärdheter för både liten och stor.

Äntligen är vintern här och backarna redo för åk. Dags att ta fram skidorna och sätta kurs mot några härliga dagar med inspirerande upplevelser.

Äntligen är vintern här och backarna redo för åk. Dags att ta fram skidorna och sätta kurs mot några härliga dagar med inspirerande upplevelser. Vi ger några tips på orter med aktiviteter både i och utanför backen. Från morgon till sena natten kan du och familjen roa er eller kanske bara koppla av och ladda batterierna.

Vill du stanna inom rikets gränser är Åre ett bra alternativ. En klassisk destination som håller och levererar från år till år. Med backar för både proffs och nybörjare kan alla nivåer tillfredsställas. Vill du utvecklas och få bättre teknik finns det bra skidskolor enskilt eller i grupp. För barnen finns det anpassade backar och naturligtvis möjlighet för lek och stim. Vill du ta en paus från backarna och kanske ta med familjen på något annat äventyr kan du till exempel upptäcka den jämtländska karga naturen från hästryggen. Boka en tur för en dag med en lugn islandshäst eller en trygg nordsvensk kuse. Åre är även känt som en gammal kurort och arvet lever absolut vidare i dag med ett stort och varierat utbud. Du kanske ska passa på att ta lite egentid när barnen går skidskola? Känslan att bli ompysslad och unna sig själv en välförtjänt behandling är svårslagen.

Det finns flera riktigt bra skidanläggningar i Dalarna. Sälen som är en av Dalarnas pärlor har norra Europas största alpina skidområde med varierande skidmöjligheter för hela familjen. Är du sugen på utmaning och lite högre puls kanske Väggen som ligger i Hundfjället kan vara något. Det är en av Sveriges brantaste och preparerade pister.

Det finns en hel del annat att upptäcka i Dalarna. För barn som är nyfikna och vill experimentera finns det till exempel ett spännande museum i Borlänge som heter Framtidsmuseet. Det kan vara roligt som omväxling mellan passen i backarna.

Ett litet udda resmål i skidresesammanhang är Andorra. Med sitt utmärkta läge mellan Frankrike och Spanien får du en det bästa av två världar i köket och till en bråkdel av priserna i Alperna. Andorra är mer snösäkert och har torrare snö än Alperna. Här har man dessutom 300 soldagar per år. En annan stor skillnad jämfört med Alperna är att du knappast upplever liftköer i Andorra. Här finns fantastisk skidåkning, med välpreparerade pister som håller hela dagen även långt in i april, ett trevligt bemötande och restauranger med solterrasser där man njuter av god mat. Skidsystemet erbjuder flera stora ”Funparks” för skidor och Snowboard, med mer än 210 kilometer pist finns utmaningar för alla nivåer. Även offpistområdena är omfattande och här är Heliskiing fortfarande tillåtet. Du behöver inte trängas med tusentals andra offpiståkare, du kan ”äga” ett område i flera dagar.

Så packa väskan och ge dig ut på något överraskande äventyr i vinter. Det kommer garanterat att ge massa roliga minnen och ny energi.

Fakta


Dela artikeln

Journalist

Anette Karlsson

Fler artiklar