Weekly News

Vi ger aldrig upp!

Den ene har opererat sitt högra knä 36 gånger, det vänstra bara 14 gånger. Den andre har ADHD. Den tredje har amputerat benet. Den fjärde har svårt att fokusera och den femte bara skrattar. Låter det som bra förutsättningar för att bli golfspelare?

Nej, kanske inte för de öron som bara lyssnar. Men för den som öppnar alla sina sinnen och lägger fem minuter av sin friska tid på att titta på Svenska Golfförbundets nya film om golf för funktionsnedsatta, så förstår man snabbt att handikapp är inget hinder för många golfare.

Vilka bollträffar, vilka svingar, vilken styrka.

– Jag slår tusentals bollar i veckan, berättar Magnus Johnsson i filmen. Jag har ändå inget annat för mig, säger han och skrattar. Det är det bästa jag vet!

I Sverige ligger Handigolfen långt framme. Här finns en Handitour bestående av fem kvaltävlingar och en final. Man tävlar i två kategorier; fysiskt funktionsnedsatta/synskadade och intellektuellt/psykiskt funktionsnedsatta golfare. Man måste också officiell i handicap. De bästa på Handitouren har runt scratch, att jämföra med snitthandicapen bland Sveriges alla icke funktionshindrande golfare som ligger på runt -22,5.

För att öka antalet golfare med funktionsnedsättning utökar Svenska Golfförbundet i år sin satsning. Redan nu är man igång med en riksomfattande tour. Under namnet Sverigeresan, bjuder man in golfdistrikten till inspirationskvällar.

– Med den nya Handigolfutbildningen vill vi stimulera fler att komma igång med Handigolf. Materialet är lätt att ta till sig med enkla filmer, exempel och information om allt från rekrytering och bemötande till träningsformer, säger Helena Brobeck, Handigolfansvarig på Svenska Golfförbundet.

Nytt för i år är också att Svenska Golfförbundet tillsammans med Folksam erbjuder klubbarna att söka ett stimulansbidrag på 10 000 kronor till Handigolfprojekt. Det gäller antingen befintlig verksamhet eller om klubben vill starta för första gången. Syftet med stimulansbidraget är bland annat att stötta golfklubben i att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning, att rekrytera och utveckla ledare plus skapa samarbete med andra organisationer, skolor och kommuner.

En av klubbarna som bestämt sig för att satsa är Saltsjöbadens GK.

– För oss är det en självklarhet att satsa på Handigolf, säger Tiit Kask, ordförande på klubben. Vi har några spelare som på olika sätt drabbats av funktionsnedsättning. Jag ser här ett utmärkt tillfälle att stötta dem så att de kan fortsätta eller återuppta den idrott som de gillade så mycket innan olyckan var framme. Vi har också PGA-pron Sandra Westerdahl på klubben, som specialtränar en del Handigolfare.

– Henrik Stenson är Handigolfens store ambassadör och den insats Henrik gör för svensk Handigolf är beundransvärd, säger Helena Brobeck. Han ställer upp, kör clinics och skänker utrustning som underlättar för spelarna. Han har till exempel köpt in och överlämnat tre stycken ”Powergolfer’s”, en speciell eldriven rullstol, som gör att funktionsnedsatta både kan spela och ta sig fram på banan, berättar hon.

I samband med Nordea Masters på Bro Hof i början av juni i år kommer Henrik Stenson också att dela ut priset till ”Årets Handigolfare 2015”.

– Det ser vi framemot med stor glädje, myser Helena Brobeck.

Just ordet myser gillar hon.

– Vi kallar faktiskt Handigolftouren för ”Mystouren”. Den sprider så mycket glädje och gemenskap både för deltagarna själva, men också för klubbar, medlemmar och funktionärer. Nu hoppas vi få in fler i vår mysgrupp. Vi ger aldrig upp!

Fakta


Dela artikeln

Journalist

Göran Nordqvist

Fler artiklar