Weekly News

Vellingebostäder bygger nya lägenheter i gammal by

Nu är byggnationen av 78 nya hyresrätter i Västra Ingelstad i full gång. De ljusa lägenheterna med villakänsla, ligger bara ett stenkast från den nya tågstationen. På fem minuter går man dit och på en kvart är man med tåget på Triangeln i centrala Malmö.

Byggprojektet har döpts till Jordholmen, ett gammalt bynamn man plockat upp från byn som växte upp runt den gamla stationen som tidigare låg här, Jordholmens station. Den genuina bykänslan vill man återskapa med kvarter, gränder och grönytor, som bildar en naturlig övergång i gränslandet mellan befintliga villaområden och den nya tågstationen.

Vellingebostäder har valt att bygga småskaligt för att smälta in i omgivningen. Arkitekterna på Stadstudio har hämtat inspiration från de gamla skånska kringbyggda gårdarna när de ritat tvåplanshusen, vars genomgående lägenheter har uteplatser i två väderstreck, i form av terrass eller balkong.
– Valet av material och detaljer har gjorts med omsorg med bland annat stora fönster och tegelfasader, berättar Anders Larsson, VD på Vellingebostäder.

Tvåplanshusen består främst av två- och trerumslägenheter på 50 till 70 kvadratmeter, men det byggs också några rymliga fyror på 80 kvadratmeter. De lägenheter som ligger på andra våningen är luftiga etagelägenheter med sovrum, vardagsrum och kök på nedre plan och ytterligare ett rum på övervåningen, varifrån man har utsikt över vardagsrum och kök.

Till sommaren 2018 ska det enligt planerna vara klart för inflyttning.

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar