Weekly News

Utlandsboende – tips inför flytt och husköp

Spanien, inför flytten

Fördelar med att flytta till Spanien som senior?

Förutom vädret, som gör mycket för livskvaliteten, har du bättre skattevillkor än i Sverige. Du får mer kvar av din pension i Spanien. Sjukvården fungerar också väldigt bra här, säger Björn Månsson, marknadschef på TM Group.

Platser dit man främst bör söka sig?

Vill du bo bland skandinaver har du Fuengirola i söder och Torrevieja på ostkusten. Vill du bo mer ”spanskt” ska du söka dig till Almeria eller längre inåt landet. Vill du bo i en storstad har du Alicante, Barcelona, Malaga, Sevilla och Valencia att välja mellan. Varmast året om har Kanarieöarna medan Mallorca är bland de vackraste områdena i Spanien men rått och kallt på vintern. Min personliga favorit är Valencia med sin otroliga atmosfär.

Saker att tänka på innan flytten?

Tillbringa tid i Spanien innan du flyttar. En bra idé är att komma ner under olika årstider. Välj område och se till att de erbjuder den infrastruktur du behöver. Sen behöver du ett NIE, ett spanskt identifieringsnummer, för att köpa hus etcetera. Detta kan du skaffa hos spanska ambassaden, ett konsulat eller hos polisen, avslutar Björn.


Spanien, inför husköpet

Vad bör man tänka igenom innan ett husköp i Spanien?

Ha en plan för bostaden, ställ dig några frågor kring användningen av lägenheten eller huset. Är du intresserad av en semesterlägenhet eller en investering för uthyrning? Nyproduktion eller renoveringsprojekt? Skriv en lista med de egenskaper som är önskvärda, till exempel minst två sovrum, tillgång till gemensam pool, gångavstånd till stranden, privat p-plats, stor terrass i soligt läge, närhet till service, säger Ola Lundell, VD på Mimove.se.

Vad är det allra första man ska ta tag i?

Se över din budget och finansieringen så du vet vilka förutsättningar som gäller innan du börjar ditt sökande. Bolånevillkoren för bostäder i Spanien skiljer sig en hel del från i Sverige, även om din svenska bank kan hjälpa dig med finansiering, fortsätter Ola.

Vad ska man vara extra uppmärksam på?

Välj en seriös mäklare och en duktig advokat så undviker du fallgropar. Mäklare som är anslutna till MiMove är verifierade, de kan dess utom rekommendera seriösa advokater som gör allt för att din affär ska bli så smidig och trygg som möjligt.


Portugal, inför flytten

Fördelar med att flytta till Portugal som senior?

Klimatet och den kulinariska upplevelsen, de låga levnadskostnaderna samt den låga brottsligheten. Vissa pensioner undantas här helt från beskattning. Alla pratar engelska och man bor i samhället tillsammans med portugiser, Inger Söderlund, VD på Portugalmäklarna.

Platser dit man främst bör söka sig?

Populära områden är kustorterna Cascais/Estoril. Ett annat är den södra kustremsan Algarve med orterna Albufeira, Lagos, Tavira, Vilamoura och Carvoeiro. På Silverkusten finns också många fina orter, här är klimatet något svalare än i storstadsregionen och Algarve. Vill man träffa svenskar finns svenskklubbar.

Saker att tänka på innan flytten?

Om man inte varit i Portugal tidigare är det en god idé att bila runt vintertid. Välj ett område som lever året runt. Ta reda på kraven för bosättning i landet om ni ämnar flytta permanent. Hör med en pensionsrådgivare vad som gäller för er pension vid flytt. Använd alltid en auktoriserad mäklare som har ansvarsförsäkring och kontakta denne i god tid. Gå tillsammans igenom era förutsättningar och önskemål beträffande Portugal och bostad, avslutar Inger.


Portugal, inför husköpet

Vad bör man göra innan ett husköp i Portugal?

Åk ner till landet och känn efter. Tänk på vad du vill ha, men också på vad du inte vill ha, följ inte bara strömmen. Jämför låg och högsäsong, en ort i Portugal kan se väldigt annorlunda ut beroende av årstid och turism. Att börja med att hyra en bostad under till exempel ett halvår är en god idé.

Vad är det första man ska ta tag i?

Hitta och jämför mäklare. Med en svensk mäklare blir allt pappersarbete på svenska, vilket kan förenkla processen. Du kan också leta efter boende på internet, det finns flera sidor med bostadsannonser från seriösa personer. I Portugal är det vanliga att alla mäklare har hand om alla objekt. Hitta en mäklare du känner dig bekväm med och be sedan denne titta på de objekt som du finner intressanta. Ordna ett så kallat fiscalnummer redan innan du flyttar ner, detta behövs bland annat för att teckna abonnemang och öppna bankkonto.

Vad ska man vara extra uppmärksam på?

Som utländsk köpare betalar du 30 procent av priset kontant. Skriven i landet betalar du 20 procent. Sen tillkommer avgifter för till exempel stämpelskatt och advokat. Ett husköp i Portugal tar normalt lite längre tid att genomföra än i Sverige.


Thailand inför flytten

Fördelar med att flytta till Thailand som senior?

Året-runt-klimatet och stränderna. Det är också otroligt billigt att leva här i jämförelse med Sverige och även lägre skatt på pensionen. Sjukvård och infrastruktur fungerar bra, kriminaliteten är låg och thailändarna är ett mycket vänligt folk.

Platser dit man främst bör söka sig?

Det beror på vad man är ute efter. Thailand är väldigt komplext, stränderna i söder, bergen i norr. Östkusten anses vara Asiens bästa golfdestination. Här regnar det generellt mindre än i söder och det finns många öar och ett rikt marint liv. I den charmiga småstaden Bangsaen ligger seniorboenden för skandinaver över 55 år. Där du får ett bekvämt boende och vänner på samma gång.

Saker att tänka på innan flytten?

Kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resan. Åk ner till Thailand och utforska vilket område som passar just dig bäst. Förbered dig på en kultur väldigt olik den svenska, lär dig lite om de kulturella koderna för att lättare få vänner.

Något negativt med att flytta till Thailand som senior?

Regnperioden som infaller någon gång mellan juni och september. Tidsskillnaden på sex timmar och att det ligger långt bort — det blir långa resor för att hälsa på släkt och vänner.


Thailand inför husköpet

Vad bör man göra innan ett husköp i Thailand?

Gör mycket research, läs om andra som gått igenom processen innan. Bestäm var och hur du vill bo. Priserna på bostäder varierar något enormt mellan olika platser och i till exempel Bangkok och populära turistområden kan de vara väldigt höga. Det finns även olika boendeformer att välja bland, allt från hus vid stranden till lägenhet i ett så kallat skandinaviskt område.

Vad är det första man ska ta tag i?

Jämför många olika mäklare. Hitta en mäklare som du känner dig trygg med. Det finns till exempel flera välkända svenska mäklare som specialiserat sig på området, var väldigt noggrann i ditt val. Det är oftast enklare att göra pappersarbetet på svenska och det finns även en del fördelar med att genomföra köpet i svensk valuta.

Vad ska man vara extra uppmärksam på?

Att äga mark i Thailand som utlänning är inte omöjligt, men nästan. Det vanligaste är att leasa mark istället för att köpa, detta kan du göra på 30, 60 eller 90 år beroende av avtal. Olika kontrakt kan se olika ut, var uppmärksam på vad du som köpare ska stå för och vilka kostnader som ska delas upp. Läs alltid igenom alla kontrakt och avtal, även det finstilta, noga och mer än en gång.


Malta, inför flytten

Fördelar med att flytta till Malta som senior?

Klimatet med lite regn och mer än 300 soldagar per år. Befolkningen är engelskspråkig, vänlig och hjälpsam. För oss nordbor är Malta med sin historia och placering i den renaste delen av medelhavet ett mycket intressant land att bo i. Det är tryggt med låg brottslighet och stabilt ekonomiskt och politiskt. Malta har utmärkta statliga och privata sjukhus och erbjuder även skattemässiga fördelar. Man väljer mellan ett 15-procentsprogram och en ordinär progressiv skatt och betalar inte någon skatt på fastighet, arv, gåva eller kapital, säger Ingegerd Berggren på Maltabostäder.

Platser dit man främst bör söka sig?

Malta och den mindre ön Gozo erbjuder många valmöjligheter när det gäller boende. Längs Maltas östra kust finns flest bostäder. Om man vill ha det lite lugnare väljer man en mysig liten ort på Gozo eller inåt landet på Malta, fortsätter Ingegerd.

Saker att tänka på innan flytten?

Ta reda på mer om de två olika sätten att bosätta sig på Malta, vilket som är mest fördelaktigt beror på vilken pension man har och hur hög den är. Det är även viktigt att åka ner och känna sig för, besöka olika platser och titta på boende. Malta har en stabil fastighetsmarknad och fastighetsförsäljningen är mycket seriös och väl reglerad. Det är dock en fördel att söka bostäder genom ett välrenommerat mäklarföretag så som Frank Salt. 


Malta, inför husköpet

Vad bör man tänka igenom innan ett husköp på Malta?

En bra idé är att hyra en bostad under en period för att känna efter hur och var man vill bo.

Vad är det allra första man ska ta tag i?

Titta på bostadsannonser och välj mäklare. Tänk på att mäklarna inte har ensamrätt på bostäderna på Malta, utan dessa representerar säljarna. Genom hela processen är en så kallad notarie närvarande för att intyga att säljaren är ägare av huset och senare även bevittna kontraktsskrivningen. Vill du ha med ett extra öga är det även vanligt att kontakta en advokat. På Malta kan du köpa villor, radhus eller lägenheter. Det vanliga är att lägenheterna säljs utan fönster. Försäkra dig därför om att huset inte är fuktskadat.

Vad ska man vara extra uppmärksam på?

Begreppet ”air space” är viktigt att ha i åtanke då du köper ett pent house på Malta. Ibland ingår ”air space” i ditt köp av bostaden, men när det inte gör det så innebär det att någon annan äger utrymmet ovanför taket och därmed kan börja bygga ytterligare lägenheter ovanpå din. Samma princip gäller för marken där bostaden står, denna kan ägas av en annan person, så kallad ofri grund. Att frigöra marken kallas ”redemption of ground rent”. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar