Weekly News

Upplev svenska fjällen på sommaren

Många är vana att åka på skidsemester i svenska fjällen en vecka på vintern. Varför inte ge svenska fjällen en chans även på sommaren? Förtrollande natur, midnattssol och massor av aktiviteter väntar!

Under juni och juli månad går det att uppleva midnattssolen i fjällen. Norr om polcirkeln kan du alltså njuta av eviga, ljusa sommarnätter i oslagbart bergslandskap nära djur och natur. Svenska fjällen är friluftsfantasternas digra fatabur att välja och vraka bland aktiviteter i. Du kan alltså få dubbelt så långa semesterdagar att fylla med skoj från morgon till – ja morgon. Låt dig inspireras av ett urval av vad fjällen har att bjuda nedan.

Ett utmärkt sätt att uppleva svenska fjällen på sommaren är att vandra. Mängder av natursköna leder väntar både den äventyrslystne, erfarne vandraren, såväl som den som vill ha en lättillgänglig vildmarksupplevelse. Gemensamt för många av fjällområdena i norr är lugnet och den orörda natur som sträcker ut sig framför besökarens fötter. Milsvida skogar, vandringar längs forsande älvar, fjällbyar, grottor, besök på fäbodar, bäverspaning eller hjortronplockning – allt finns tillgängligt i fjällen. Välj att vandra i fjällnatur ovan trädgränsen eller njut av stillheten i de djupa skogarna. Många områden erbjuder mycket obebodd terräng och runt första kröken på vandringsleden slår vildmarkskänslan besökaren med full kraft. 

För den som vill ha mer fart och kombinera den vackra naturupplevelsen med hisnande nedförsbackar och vadträning är cykling i fjällen ett bra alternativ. Många cykelleder erbjuder besökaren att tillryggalägga långa sträckor per dag i backig terräng, eller ta en lugnare tur på asfalterad fjällväg. Vill man ha en action-späckad aktivitet kan man tillbringa dagen med att susa fram på mountainbike på någon av norra Sveriges tuffaste down-hill banor.
Än mer action står till buds för den som trotsar naturkrafterna och vågar prova forsränning. Säkerhetsmedvetna arrangörer ser till att upplevelsen blir fartfylld, kul och minnesvärd för hela familjen. Känn naturens kraft, upplev vattenmassornas forsande magi och låt dig tjusas av spänningen.

En annorlunda upplevelse som passar ung som gammal är att se fjällen från hästryggen. Underbara vyer och kontakten med djuren gör detta till en helhetsupplevelse som saknar motstycke. Det finns stor variation på turer – allt från halvdagsturer till flerdagarsturer med övernattning i tält eller på fjällstation. Det finns även ridläger i fjällen för de riktigt hästbitna.
Mer djur och natur får man ifall man går på djur- och naturspaning. Många arrangörer erbjuder erfarna guider som tar med besökarna till unika platser där det finns stor chans att se fågel, älg, björn och varg. Eller varför inte besöka en sameby och kombinera ett lärorikt kulturbesök med att se på vackra renar?

Är du fiskare, eller vill bli, finns det få ställen som erbjuder så bra fiskevatten som fjällen. Här finns möjlighet att dra upp både öring och fjällröding ur klara, kalla fjällvatten under långa sommarkvällar i stilla natur. Anlita gärna en fiskeguide för att få den senaste informationen kring förhållandena i fjällen och maximera din fiskelycka.


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar