Weekly News

Upgrade your winter

Schweiz är för många sinnebilden av vinter med snöklädda bergstoppar, vackra alpstugor, hänförande natur och icke att förglömma några av Europas bästa alpina destinationer. Men Schweiz bjuder på mycket mer än så!

Om du vill uppgradera din vinter, var med och tävla om sju skidresor till några av våra favoritorter i Schweiz.

Det lilla landet mitt i Europa bjuder på såväl historiska event som nyheter inför vintern. Inte mindre än 700 vinterupplevelser går att boka och flera skidorter har expanderat och kommit med nytillskott i form av spännande hotellkoncept.
Missa inte att ladda upp inför julen med ett besök i stämningsfulla Magic Forest Lenzerheide, den 15–30 december 2017. Där anordnas nämligen varje år en fantastisk ljusfestival som förvandlar Eichhörnchenwald till en färgsprakande, magisk skog. En del av installationerna är interaktiva och besökaren blir på så vis en del av ljusfestivalen. Dessutom bjuder evenemanget på välkända schweiziska artister som med sin musik bidrar till den magiska stämningen. 

Vinn en skidresa! Om du vill uppgradera din vinter, var med och tävla om sju skidresor till några av våra favoritorter i Schweiz. Gå in på www.MySwitzerland.com/Vinter, vem vet, plötsligt så händer det! Där hittar du dessutom fantastiska erbjudanden för den svenska marknaden. Tävlingen pågår fram till den 10:e december.

För hockeyfantaster hålls i slutet av december Arosa Ice Classic – en ishockeyfestival anordnad av den lokala hockeyklubben EHC Arosa. Sjön Obersee är central i evenemanget och höjdpunkten är den prestigefyllda matchen mellan de flerfaldiga schweiziska mästarna ZSC Lions från Zürich och den lokala klubben från Arosa – en oförglömlig hockeyupplevelse utlovas.
Ett annat välbesökt event som firar 25-årsjubileum i januari 2018 är St. Moritz Gourmetfestival. Under nio dagar erbjuder såväl etablerade som nya, spännande kulinariska inrättningar en svårslagen gourmetupplevelse i hjärtat av den vackert belägna, världsledande skidorten. 


I mitten av januari 2018 firar Mürren Inferno Race 75 år. Loppet med det respektingivande namnet är världens längsta, tillika äldsta, alpina amatörskidlopp och lockar entusiaster från hela världen. Nästan två kilometers höjdskillnad ska övervinnas under det knappt 16 kilometer långa loppet, något som kan ha inspirerat till dess ödesmättade namn. I år bjuder man på ett specialprogram, jubileet till ära.
Vad historiska event anbelangar är det kanske det allra främsta Engadin Ski Marathon, som arrangeras för 50:e året i rad, där deltagarna utmanar sig själva på den höga höjden när de tar sig fram över frusna sjöar, berg, skog och dalar. Tävlingen lockar över 13 000 skidåkare från hela världen och den 11 mars 2018 väntas i vanlig ordning en trevlig folkfest. I mars deltar dessutom den 80-åriga Françoise Stahel som har deltagit varje år sedan tävlingen grundades. Tävlingen är en del i Worldloppet.


Europas högst belägna stad, skidorten Davos kommer i år med ett nytillskott på hotellfronten: Schweiz första Hard Rock Hotel slår upp sina portar i slutet av 2017. Hotellet lovar musikaliskt ackompanjemang i form av klassiska skivspelare och vinyl, och om du är sugen på att jamma finns en Fendergitarr, komplett med förstärkare och hörlurar att tillgå.
För freestylers och miljömedvetna skidåkare trumfar Schweiz med toppdestinationen Laax. Skidorten har som mål att bli världens första skidort självförsörjande på el och hållbarhetstänket genomsyrar all verksamhet.
Perfekta pister, en mängd snow parks och riktigt bra restauranger kännetecknar destinationen, som 2016 utnämndes till världens bästa freestyleresort. Sammanlagt bjuder parkerna på 89 hopp och hinder där det övas på nya och gamla tricks. Efter en lång dag i beger man sig mot någon av barerna för en klassisk after-ski.
För freeriders och offpiståkare är Engelberg en välkänd destination och favorit på pistkartan. Här åker du mellan ”the big five”, som de kallas: från världskända Laub till snälla Sulz, mytiska Steintäli till utmanande Steinberg och därefter avslutar du dagen med det långa Galtibergåket. Högklassig friåkning som garanterar spänning och naturupplevelser som saknar motstycke.

En nyhet som blir verklighet denna säsong är att skidorterna Andermatt och Sedrun knyts samman och tillsammans bildar ett av centrala Schweiz största skidområde. En ny gondol och sittlift kommer att tas i bruk och därmed införliva Nätschen och Gütsch i det omfattande pistsystemet. En annan nyhet i området är Victor Costas after-ski train som går mellan Andermatt och Disentis där han serverar dryck i alla dess former till trötta och törstiga, men lyckliga skidåkare.


Fakta

Fler originella vinterupplevelser och nyheter finns på www.myswitzerland.com/winter


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar