Weekly News

Två intressanta aktiviteter just nu

Julmarknader som ger den rätta julstämningen


När julen står för dörren vill vi gärna att den där speciella julstämningen infinner sig. Ett bra sätt att finna den är att gå på julmarknad! I alla städer med självaktning anordnas varje år julmarknad och vår första stad på listan är ett självklart tips: Stockholm.

Julmarknaden på Skansen är en klassiker och har allt som ger den rätta julkänslan: gemytlig stämning bland de gamla historiska byggnaderna, traditionella marknadsbodar med allt från karamelläpplen till älg- och fårskinnsprodukter, gammaldags juldekorationer och ekologisk julfika. Passa på att köpa julklappar med rötter långt tillbaka i vår historia, dansa kring granen, lyssna på julsagor vid elden eller besök julverkstaden.

I Göteborg är man inte sämre – på Liseberg anordnas Sveriges största julmarknad. Även här vilar man sig mot traditionerna och bland de hundratusentals juleljus som skänker parken ett magiskt skimmer kan besökarna åka såväl skridskor som skidor eller besöka jultomtarnas värld. På den gammaldags julmarknaden får du dig till livs såväl glögg som varm choklad och rostade mandlar och julbodarna bjuder på allt från gastronomiska delikatesser till hantverk – kort sagt ett utmärkt ställe att handla klappar på.

Köpenhamn stoltserar med anrik julmarknad på Tivoli från den 19 november till den 31 december. Besök den förtrollade sagovärlden som bjuder på riktig julstämning och ger en känsla av snöinbäddad idyll, oavsett om det utanför Tivoli råder gråtrist skånsk-dansk vinter. Förlora dig bland de små snötäckta stugorna och koppla av bland granar, hantverk och julpynt, medan du dricker glühwein och äter aebleskiver.


Spa i vinterkylan


I svenska fjällen saknas inte aktiviteter utöver skidåkning. Och vad är väl bättre för att uppnå en känsla av avkoppling och semesterlugn än att unna dig själv lyxen av ett spabesök?

Ski Lodge i Lindvallen erbjuder avkoppling och underhållning för hela familjen. En spaavdelning med saunavärld är den självklara platsen för den som vill mjuka upp kroppen efter en tuff dag i backen. För de som önskar mer action finns äventyrsbadet på 3 000 kvadratmeter där man bland annat kan testa att surfa på inomhusvågen Flowrider. Hela familjen kan sedan koppla av i den härliga lodgebaren med öppen brasa och hög mysfaktor.

På Storhogna Högfjällshotell & Spa, som 1999 var först i fjällen med spa, upplever du en alldeles särskild lyx. Här kan du simma i vinter-trädgården och badavdelningen ligger en glasvägg bort med stor pool, bubbelpool och bastu. Man erbjuder ett rikt utbud av behandlingar som omfattar allt från massage med varma lavastenar till peeling med inspiration från närområdet. Passa på att utnyttja läget precis vid skidbacken till en dag i pisten eller kör några av områdets natursköna längdspår.

I Sunne kan du uppleva en härlig mix mellan träning, avkoppling och god mat och dryck. På Selma Spa+, ett av Nordens största spahotell, skämmer du bort såväl kropp som själ. Poolområde och resort genomgick en helrenovering för fem år sedan och erbjuder i dag njutbar lisa för skidtrötta ben. Devisen för Selma Spa+ är mjölksyra och champagne – det säger väl det mesta?

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar