Weekly News

Anna Rogell SOMMAR

Trav och monté lockar fler kvinnor

Efter förra årets TV-program Stjärnkusken ökade anmälningarna till Jägersro travskola över en natt. Nu har man runt hundra elever i veckan, från fem- till sjuåringarna i Knattegrupperna och uppåt.

"Montén sprider sig och ryttarna blir allt bättre."

– Det är lite tack vare programmet som många vuxna kommit in. Många insåg att man faktiskt kan lära sig det här som vuxen precis som allt annat, säger Anna Rogell.

I TV-programmet coachades flera kändisar av de kända kuskarna Jennifer Tillman och Erik Adielsson. Två av deltagarna, Patrik Sjöberg och den före detta Europe-gitarristen Kee Marcello, blev ”helt sålda” så det håller på att ta licens nu, berättar Anna.

På Travskolan är det mest körning med sulky, men vissa vill lära sig monté. Då krävs lite starkare fysik. Det är inte alla som kan rida monté.

– Som travryttare ska du vara helt statisk. Du ska inte röra dig någonting mer än att ha svikten i knäna, så det är mycket jobbigare än att rida galopp. Dessutom måste du som ryttare vara i väldigt god balans för att hästen ska bli störd så lite som möjligt.

Själv har Anna bara ridit ett montélopp ”och det är hundra år sen.”

– Jag har inte den orken att stå på det sättet. Sen är det inte omöjligt att lära sig men det är en omställning.

På Falsterbo Horse Show i sommar får vi se dem som behärskar tekniken väl. Då ska

Travskolan låna ut sina skolhästar till Svensk Monté Riksorganisation, SMR, som verkar för att driva montésporten framåt i Sverige.

Anna ser positivt på framtiden.

– Montén sprider sig och ryttarna blir allt bättre och då är det också folk som släpper till hästar på ett annat sätt.

Det är fler kvinnor än män som tävlar i Sverige.

– Det är en hel del unga kvinnor, som kommer från ridsporten, som slagit sig in i travet på grund av montén. Det kan vara tjejer som träffat killar som håller på med trav och har börjat rida med och sen tagit montélicens och även satsat på sulkylicens. På så vis ökar det kvinnliga inslaget i travloppen i stort.

I travsporten tävlar alla på lika villkor oavsett kön.

– Det är en fantastiskt härlig sport, med samspelet med hästen på den här nivån. Den är som en elitidrottare. Att vara med och coacha och träna upp din häst och få vara med när den presterar, det är en fantastisk känsla.

Att trav är en onaturlig gångart i snabbt tempo sliter förstås på hästen.

– Det är det som är så viktigt med travet, att ha en sund hästhållning. Att hästen får det bästa fodret, att du tränar på ett bra underlag, att du ger den bra vård. De får ju skador precis som alla andra sporthästar tyvärr. Men vi gör så mycket vi kan för att minimera det. Vi vill ju att våra individer ska vara friska för det är då de presterar allra bäst.

Fakta

Fakta:

Monté är travlopp med ryttare, en sport som kommit hit från Frankrike, där det är en stor sport och flest män som rider. I Sverige har man tävlat runt tolv år. SMR bildades 2010.


Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar