Weekly News

Traditionell lärlingsutbildning på en modern arbetsmarknad!

Förra sommaren skulle jag klä om mitt arvegods – en fin soffa som jag först tänkte klä om själv, men som jag snart bestämde mig för att låta en kunnig yrkesman ta hand om. Efter en del googlande hittade jag en tapetserare i en liten by utanför Vellinge. Jag baxade in min soffa i bilen och körde dit. Väl där möttes jag av en tjej i 30-års åldern som helt klart var född och uppvuxen i Skåne – i varje fall om man dömde utifrån dialekten. När hon berättade för mig hur det går till att klä om en soffa använde hon däremot bara danska ord och termer, vilket gjorde mig nyfiken. Eftersom jag jobbar med det jag gör kunde jag inte låta bli att fråga henne om hon möjligtvis hade gjort sin utbildning i Danmark. Svaret blev att – jodå, hon hade gått en dansk lärlingsutbildning och ”det var det bästa hon gjort”.

Många känner till att man kan läsa på utländska universitet och högskolor, men alldeles för få vet att de danska lärlingsutbildningarna, på danska – erhvervsuddanelser – är öppna för svenska medborgare. Vi på Øresunddirekt informerar sedan många år om denna möjlighet till betald yrkesutbildning, för vi har sett att den fyller en lucka i vårt svenska utbildningssystem.

Vad är då så speciellt och bra med den danska lärlingsutbildningen? I korthet kan man säga att det är en yrkesutbildning på gymnasienivå. Cirka 70 procent av utbildningstiden görs under handledning ute på ett företag och man får elevlön under största delen av utbildningen. Detta gör att man har mycket arbetslivserfarenhet med sig redan när man går ut skolan och eleven behöver inte ta lån under utbildningen, förutom den första terminen som kallas grundförloppet. Det finns över 100 utbildningar och de flesta är fullt gångbara i Sverige. Till exempel är många av Sveriges duktiga kockar utbildade i Danmark.

Det som krävs är att man har gått ut grundskolan med godkända betyg i matematik och danska! Ingen fara – enligt den nordiska språkkonventionen godkänns samma nivå i svenska. Rent praktiskt är det så att undervisningen sker på danska och som svensk får man avlägga både skriftliga och muntliga prov på svenska.

För ungdomar som önskar gå en praktisk utbildning och som bor på pendlingsavstånd till Danmark – eller som kan tänka sig att flytta – är detta en fantastisk möjlighet till en yrkesutbildning. Egentligen behöver man inte ens vara någon ungdom för det finns ingen övre åldersgräns!

Tillbaka till soffan. Jag är väldigt nöjd att jag inte gav mig på den själv utan anlitade ett riktigt proffs!! Den blev verkligen fin och pryder nu sin plats i mitt hem!

Fakta

Malin Dahl

Samordnare för Arbetsförmedlingens verksamhet på informationscentret Øresunddirekt.

Dela artikeln

Journalist

Ledare Framtidens Utbildningar

Fler artiklar