Weekly News

Carolina Gynning HEM & TRÄDGÅRD

Team Gynning mot nya höjder

I Big Brother 2004 fick Carolina Gynning sitt genombrott i rampljuset. Såväl prispengar som publicitet har sedan dess investerats smart och i dag driver hon flera framgångsrika bolag inom det hon brinner allra mest för – konst och design.

Jag får mycket inspiration när jag är ute och reser.

Inte en händelselös dag verkar passera i Carolina Gynnings liv. Den öppenhjärtiga skånskan utökar ständigt sin palett av produkter i företagen och är även aktuell på skådespelarfronten:
– Jag syns mer inom skådespeleri än TV nu, till skillnad från tidigare. Jag gjorde huvudrollen i Blondie för några år sedan och fick mersmak. Till hösten kommer jag att spela gangsterfru i säsong två av den populära humorserien Torpederna.

Carolina är konstnär i själen men menar att det kan ta sig olika uttryck. Att som skådespelare ikläda sig en roll är också en konstform. Till den egenbyggda ateljén, som hon kallar för hippiehuset, söker hon sig för att skapa. Där är inspirationen ständigt närvarande och där producerar hon tavlor varje dag. Mycket av inspirationen härrör från en och samma källa: Ibiza.
– Jag har varit på Ibiza varje sommar sen jag var 18 och har massor av vänner där. Jag använde prispengarna från Big Brother 2004 och hyrde ett jättestort hus på ön. Det var där jag hittade min egen stil, Gynningstilen, och började måla på allvar. Sedan en tid tillbaka har jag sommarhus på Ibiza och åker ner med familjen på alla lov. Jag håller just nu på att skriva en bok om de platser på ön där jag får inspiration och vad Ibiza betyder för mig som konstnär.

Sveriges designkonsumenter har mycket att tacka Ibiza för. I grunden är Carolinas passion tavlorna och därifrån utgår hon när hon skapar en designprodukt. Hennes motiv finns på brickor, muggar och smycken som säljs via 150 design- och smyckesbutiker i landet. På inredningsfronten är hon aktuell med såväl soffor och mattor som stolar och bord, de senare aktuella i Formex höstkollektion. Med sitt färgglada och fantasifulla formspråk bär såväl tavlor som produkter spår av skaparens inspiration från Ibiza. Men inte bara den vackra ön är en inspirationskälla, även om det är favoritplatsen på jorden för konstnären.
– Jag får mycket inspiration när jag är ute och reser. Jag tittar alltid på utländsk form och design. Ofta spanskt och syditalienskt. Det är eldigt, annorlunda och färgsprakande. Jag är inte så mycket för avskalad svensk design. Jag får inspiration från allt möjligt, till exempel marknader på Ibiza, där hantverkarna gör fantastiska saker, tyger och föremål. Naturen inspirerar också, men jag tror jag hämtar mer input från hur folk går klädda, vad de säljer i sina marknadsstånd och så vidare. Jag köper med mig väldigt mycket inredning till min ateljé på mina resor. Favoritsouveniren är en dörr som jag köpte på Bali som jag har som verandadörr.

Trots att Carolina älskar det färgstarka, vilket går igen i alla hennes alster, har hon sett att marknaden även välkomnar annat. En svartvit serie togs fram för Gynning Design och blev genast en jättesuccé. Vad gäller stolar och bord till höstkollektionen kommer vi att få se både svartvitt och färgstarkt, lovar konstnärinnan.

När Carolina får fria händer med möbler och inredning är vanliga inredningstrender inget dominant inslag. Att transformera gamla ställen som är nergångna till drömhem tycker hon är det absolut roligaste.
– Finast blir det när man inreder med saker som man själv tycker är vackra. Då blir det personligt och genuint. Jag tycker man ska köpa det man vill och matcha ihop hemma. Själv gillar jag när man matchar gammalt med nytt och skräp med exklusivt. Det blir mycket roligare än om man bara har saker från IKEA eller Mio. När man reser ska man alltid köpa med något som minne så blir hemmet mer personligt. Jag vill alltid köpa nya saker att göra om och ständigt ha nya projekt på gång. Det är så häftigt att se saker växa fram som man själv skapar.

Varje dag händer det något nytt och Team Gynning ställs inför nya utmaningar. Carolinas dröm är att företagen ska gå ännu bättre, så att hon kan öppna egna butiker över hela världen. Under tiden trivs hon bra och fortsätter skapa i sin lugna vrå omgiven av ett team av duktiga människor som hjälper henne att kommersialisera produkterna.
– Nu är vi totalt åtta personer i Team Gynning. Det är häftigt att ha startat allt själv, och nu drivs jag av att vilja utveckla företaget så det blir ännu större och mer lönsamt.

Drömmen verkar vara på god väg att uppfyllas och världen ligger för den skånska konstnärinnan och Team Gynnings fötter – i höst ställer Carolina ut sina tavlor på Open Art Code, en utställning i Tokyo, flankerad av sin mamma tillika konstnärinna, som ställer ut sina skulpturer. 

Fakta

Carolina Gynning,

Född 6 oktober 1978 i Helsingborg

Uppväxt i Höganäs och Falsterbo

Familj: Sambo och två barn

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar