Weekly News

Ta bilen genom Europa

En bilsemester i Europa kan vid första åtanken kännas som en väldigt enkel och spontan semesterplan, men för att få ut det mesta av semestern och för att undvika onödigt krångel under resans gång krävs noggrann planering.

"Ska man köra i alperna eller fjällen och riskerar halka är snökedjor och autosocks viktigt att ha med."

 Först och främst är ett besök på verkstaden för konditionstestning av bilen att rekommendera. Bilens motor, kyl- och elsystem får en grundlig genomgång, och fel eller brister kan åtgärdas i tid. Kommer semesterrutten att gå genom olika länder bör, man för att undvika böter, ha koll på vilken bilutrustning som är obligatorisk i respektive land. Visste du till exempel att det är obligatoriskt med alkoholmätare i bilen i Frankrike? Eller att man i Turkiet måste ha två varningstrianglar med sig? De flesta länder i Europa kräver att det finns första hjälpen-kit och reflexväst till samtliga passagerare, och i vissa länder krävs bogserlina och extra glödlampor.

Ska man köra i alperna eller fjällen och riskerar halka är snökedjor och autosocks viktigt att ha med. I Tyskland kräver många städer att man har miljömärke på bilen, annars riskerar man 40 euro i böter. Märket kan beställas online eller köpas på bensinmackar i Tyskland och gäller hela bilens livslängd. Många europeiska länder tar ut motorvägsavgift och kräver att man köper en Autobahn-vignette och klistrar på vindrutan. Mer information om olika länders regler finns till exempel på Motormännens hemsida.

Övrig bilutrustning som underlättar bilsemestern är GPS, skadeanmälningsblanketter, bilförsäkringsdokument, bilfixarlåda, samt telefonnummer till verkstad och försäkringsbolag. I en välplanerad bilresa ingår även att läsa på respektive lands trafikregler, då det är förarens ansvar att veta vad som är tillåtet och ej.

En bilsemester kan verkligen ta besökaren till små pittoreska pärlor längs natursköna småvägar, och bjuda på guldkorn som inte så många andra turister hittar. Det är lätt att tro att detta är spontana fynd, men faktum är att ju mer välplanerad rutten är, och ju mer påläst man är om resmålen längs med vägen, desto större är chansen att resan blir just så guldkantad som man drömt om. Att ha gott om tid och planera rutten längs småvägar i stället för att köra motorväg ner genom Europa är ett sätt att försköna turen.

Ifall man vill längre söderut är ett alternativ att ta flyget och sedan hyra bil. Då har man möjlighet att hinna se mer av regionen man flyger till och verkligen njuta av en bilsemester i lugn och ro, utan att först behöva lägga dagar på att stressa ner genom Europa på Autobahn. Hyrbil ger även friheten att välja bilmodell efter klimat och väglag. Att glida fram längs Rivieran eller solkusten i en cabriolet kan förhöja upplevelsen, medan en tur i bergen på jakt efter de bästa vandringslederna kräver en fyrhjulsdriven jeep.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar