Weekly News

Systrar i bergen – skidäventyr för kvinnliga resenärer

Systrar i bergen fyller med sitt fokus på upplevelser, gemenskap och systerskap en viktig nisch i outdoorvärlden. Vintern blir full av äventyr för såväl den erfarne skidåkaren som nybörjaren.

Johanna Nygård startade Systrar i bergen som en resebyrå, som sedermera kommit att bli en outdoorbyrå. Johanna är uppvuxen i en friluftsfamilj där det åktes mycket alpint. Efter att ha hållit på med elitidrott och varit borta från skidåkningen hittade hon tillbaka, men upptäckte att hon inte hade så många att åka skidor med. I utbudet av resor tyckte hon sig se ett överväldigande fokus på fallhöjd, extremsport samt tekniska detaljer på utrustning å ena sidan och å andra sidan familjetema/charter. Hon kände inte igen sig i något av koncepten, utan sökte något som låg mittemellan. Hon ville skapa sitt eget äventyr.
– Jag åkte med en arrangör som jag gillade, men där deltagarna var nästan uteslutande killar och kommunikationen var riktad mot manliga resenärer. Vid 30 reste jag runt och säsongade, utbildade mig till skidinstruktör och jobbade i Monte Rosa i Italien. Då fann jag min nisch - det behövdes en arrangör som talade till kvinnliga resenärer!

Med sin bakgrund inom kommunikation och reklam skapade Johanna Systrar i bergen, med fokus på mjuka värden som upplevelser, systerskap och gemenskap. Utan att exkludera någon vill man premiera en grupp som är i skymundan i skidvärlden. Även om man har manliga kunder så är guider, ledare och instruktörer kvinnor.
– Systerskap handlar om kvinnliga villkor, budskap och värderingar, men män kan också vilja ingå i den världen. Vi pratar inte tjejresor utan upplevelser och skidresor och vi vill vara till för alla.

Förutom resor gör man events och systerträffar. Man plockar in en aktivitet från resan, till exempel skidåkning, trail running, eller yoga och har även träningsgrupper med fokus på outdoor. På vintern kör man lavinkurser och alpinsäkerhet, och kurser för att förmedla kunskap om till exempel allemansrätten, naturens inverkan på aktiviteterna och på att respektera naturen.
– Vi vill skapa en större medvetenhet hos våra gäster så att de kan ställa högre krav på alla aktörer i branschen, i fråga om säkerhetstänk, terrängval och lavinsäkerhet. En del av upplevelsen är att man får med sig kunskapen på äventyret.

I vinter arrangerar Systrar i bergen bokningsbara skidresor som paketresor, men man kan också ställa förfrågningar om skräddarsydda resor. Det är alltid minst två guider med på varje resa, så att grupperna kan delas in i olika nivåer. På schemat i vinter står Monte Rosa, Italien, i januari och mars för tredje året i rad. Det blir en offpist-resa och en resa med skidor och yoga. Till Hemavan går en resa i februari, med skidåkning och yoga, samt coaching i backen, där deltagarna blir indelade i mindre grupper med skidlärare för att förbättra sin åkning. Engelberg i Schweiz finns på förfrågan och till Riksgränsen går säsongens sista resa i maj, en topptur med midnattssol. Årets häftigaste ski-and-sail-resa går till Hardangerfjord i april, där man bor på Lodge med segelbåt precis utanför. Man tar båten längs Hardangerfjord till olika toppar och åker på toppturer och avslutar dagen med bar-after-ski på Lodgens terrass. 

Fakta

LÄS MER: Reima uppmanar alla världens barn att röra sig mer.

Skribent: Anna Bjärenäs

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar