Weekly News

Smarta hem sparar tid och pengar

Nya tider ger nya krav på vårt boende. Intelligenta hem är benämningen på en spännande utveckling där tekniken ger oss både ökade tids vinster, större säkerhet och mer bekvämligheter.

Starta dagen med att vakna till att rullgardinerna automatiskt dras upp vid vald tidpunkt och en kopp färdigbryggt kaffe – precis som du själv vill ha det. Sätt dig i en bil som värmts upp precis tillräckligt länge för att det ska vara behagligt när du ska köra till jobbet. Sätt igång disk- eller tvättmaskinen som du glömde ta hand om – med mobiltelefonen från kontoret. Och varför inte samtidigt passa på att dammsuga på distans under lunchrasten? Ställ in ventilationen så att den reduceras när ingen är hemma och spara energi. Använd samma smartphone för att kontrollera bevakningssystemet, justera luftvärmepumpen och värmen i huset samt för att tappa upp ett varmt skönt bad i samma minut som du kommer hem. Intelligenta hem är numera betydligt mer avancerade än lampor med rörelsedetektorer.

De smarta funktionerna gör det möjligt att sköta vardagssysslor i och kring hemmet var du än befinner dig. Och i takt med att utvecklingen snabbt gått framåt har även kraven på de tekniska moderniteterna blivit större. Till allt större grad blir det standard att bygga hus i den trådlösa andan. I centrum står ofta ett eget hemnätverk – inbyggt i väggarna för att distribuera data, telefon, radio och TV-signaler till alla rum. Inga kablar i onödan. Alla signaler samlas i ett enda nätverk – som kan styras från flera olika enheter.

Ett hemnätverk kan byggas in i väggarna där du fritt kan distribuera data-, telefon-, radio och TV-signaler till alla rum, och du slipper dra en massa kablar på golvet. Alla signaler samlas i ett nätverk och därmed blir det möjligt att använda samma universella uttag – oavsett om det är din TV, telefon, dator eller skrivare du vill ansluta. Samtidigt är ett intelligent hem kostnadseffektivt, och sparar energi. Ansiktsigenkänning är en annan mobilstyrd teknologi som stadigt ökar i svenska hem. När någon passerar kameran så känner kameran igen ansiktet, vare sig det är barnen, mor- och farföräldrarna eller pizzabudet, därefter skickas informationen till din smartphone om vem som är hemma, eller står utanför dörren. Samtidigt handlar inte intelligenta hem om att serva "tekniknördar". En stor del av de interaktiva detaljerna är självgående. Som läckagevarnare, exempelvis.

När man åker hemifrån stängs inkommande vatten av för att på så sätt undvika alla former av fuktskador. Hemmen har också en förmåga att ställa dess ägare inför bekväma val. På väg hem från jobbet känner hemmet av, via ägarens mobiltelefon, när denne har en mil kvar. Är det då ett visst antal minusgrader skickas det ett SMS med frågan "vill du att bastun står redo på 85 grader när du kommer hem?". I framtiden, spår branschutövarna, kommer det inte att heta intelligenta hem. Då heter det interaktiva hem – där väggar är skärmar och där nyss nämnda detaljer är standard.

Fakta

Foto: Complettgroup

Dela artikeln

Journalist

Christoffer Ekmark

Fler artiklar