Weekly News

Kristianstad GK, ett av sju skånska guldkorn HÄLSA & SPORT

Sju skånska guldkorn

Skåne är något av svensk golfs vagga och ingen annanstans i Sverige finns fler banor samlade på ett och samma ställe. Allt man kan begära finns här, från vindpinade linksbanor till lummiga skogsbanor och vidsträckta parkbanor. 


PGA of Sweden

Strax utanför Malmö, nära Bara och Bokskogen ligger PGA of Sweden National med golf i världsklass. Här ges du möjlighet att uppleva två helt olika typer av golfbanor under en och samma dag. Links Course är en klassisk tidlös 18-hålsbana skapad i samklang med naturen. Stora, vidsträckta greener och många, små djupa bunkrar med branta kanter väntar. Lake Course har en klassisk parkkaraktär, tolkad på svenskt vis med mindre greener, fler vattenhinder och stora bunkrar. Båda banorna kräver sin spelare, men belöningen är desto större.
Elisefarm GK

Man kan knappast tro det när man susar förbi med bil på E22 mellan Malmö och Kristianstad, men här ligger en av Skånes allra förnämligaste golfbanor. Elisefarm är en klassisk engelsk hedbana med framför allt utmanande bunkrar. Hålen slingrar sig fram längs stengärdsgårdar i ett småkuperat landskap och med inslag av strategiskt utplacerade vattenhinder. Från flera av hålen har man utsikt över vackra Ringsjön och Bosjökloster slott. Banan anses som relativt svår men utslagsgivande och rättvis.
Falsterbo GK

Det går bara inte att låta bli att nämna Falsterbo GK. Detta är en av Sveriges förnämsta banor med en lång historia som handlar om såväl estetik, tradition och atmosfär som spännande utmaningar. Klubben är grundad redan 1909 och är därmed den tredje äldsta i Sverige. Denna klassiska linksbana bjuder på inspirerande utmaningar särskilt när vinden ligger på från havet. Många internationella stortävlingar har också avgjorts här. Banen är en del av naturreservatet Flommen och granne med Falsterbo fyr, känt för sin fågelstation där årligen tusentals fåglar ringmärks.Kristianstad GK 

Trots sitt namn ligger Kristianstad GK i Åhus. Här finns två 18-hålsbanor på klassisk sandjord men med olika karaktär, Åhus Östra respektive Åhus Västra. Den östra banan är en uppskattad skogs- och hedbana som skapades redan 1924. Banan räknas som en av Sveriges främsta i sitt slag. Den västra banans konstruktion och strategi är starkt inspirerad av de klassiska links- och hedlanskapsbanorna som finns i Skottland. För den som vill ha en riktig utmaning rekommenderas backtee, där man möter en bana på nästan 7 000 meter.
S:t Arild GK

Alldeles intill den pittoreska idyllen Arild och Skälderviken, inte långt från Kullaberg, ligger S:t Arild. Banan består av varsamt utlagda hål i mjukt böljande parkmiljö där de naturliga hindren utnyttjas till fullo. Inget hål är det andra likt. Breda fairways slingrar sig mellan idylliska småsjöar och skogsdungar. Den ständiga vinden från havet utgör en extra utmaning på denna bana som under senare år fått många golfare att tala lyriskt om ”en dold pärla”.
Torekov GK

Med utsikt över havet och Hallands Väderö ligger Torekov GK längst ut på vackra Bjärehalvön. Med sin klassiska linkskaraktär är banan en verklig utmaning, särskilt när vinden ligger på utifrån Kattegatt. Allt började med att en skara ivriga sommargäster anlade banan för mer än 90 år sedan. Dåtidens hål som invändigt klätts med tomma ansjovisburkar har i dag utvecklats till en golfbana av högsta klass där det gäller att behärska olika typer av slag för att effektivt kunna möta banans utmaningar.
Wittsjö GK

Wittsjö är en spännande skogsbana som passar både nybörjare såväl som singelhandicapare. Banan, som är mjukt kuperad, ligger härligt inbäddad i ädel lövskog och kräver en del av spelaren. Fairway är på sina håll ganska smala och det lönar sig att vara strategisk och placera sina slag med hjärnan snarare än hjärtat. Vattenhinder är något man får sin beskärda del av, exempelvis på det 17 hålet där man faktiskt slår över en sjö.
Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar