Weekly News

Sandra Gustavsson SOMMAR

Sandra Gustavsson jagar vidare i terrängen

Ännu har Sandra Gustafsson inte bestämt vilken häst hon kommer att tävla med i Falsterbo.

Dock blir det inte med segerhästen från 2014 och 2015, Kaminskij. Honom sparar hon till OS i Rio, som hon hoppas bli uttagen till.

"Det är viktigt att man inte bara har en bra förebild utan också ett bra bollplank."

Chanserna är stora. Sandra ligger som fjärde bästa svensk på världsrankinglistan i fälttävlan när vi pratas vid inför den här utgivningen. Hon har just suttit av hemma på föräldragården Kullavik i Kungsbacka, där hon bedriver utbildning av elever och hästar. För det mesta tävlar Sandra familjeägda hästar, vilket innebär ”en väldig trygghet att inte riskera att ägaren ska sälja dem”. Första gången hon vann Falsterbo Trophy var 2011.

– Det var på en okomplicerad och snabb häst, Top Select, så det var enkelt. Kaminskij, som jag startade 2014, är en väldigt bra hopphäst, men ansågs varken snabb eller modig, men när vi kom in på banan så gillade han det.

Falsterbo Hunting är på medelsvår nivå och börjar och slutar med några hinder på internationella banan. Där emellan rids en terrängbana med cirka tretton terränghinder.

Vad är din vinnartaktik?

– Jag tror att det viktiga är att man vågar rida tajta svängar och kan hålla ett jämt tempo. Att det inte blir gas- och bromsridning.

Sandras mål är att bli bland de bästa i världen.

– Annars hade man inte åkt land och rike runt. Jag vill vara en stabil ryttare som ständigt är på landslagsnivå. Min målsättning är att hela tiden ta fram nya hästar som jag kan hålla samma nivå.

Det är viktigt att vara omgiven av bra vägledande människor med mer rutin, menar Sandra. Både när du driver företag inom hästnäringen och när det gäller sportslig satsning.

– Det är viktigt att man inte bara har en bra förebild utan också ett bra bollplank – gärna den där förebilden.

Sandras är Anne Persson, som stöttat, tränat och varit mental coach ända sedan hon tog fälttävlanslicens 2004.

Hennes föräldrar och morfar, som köpte de första tävlingshästarna, har också varit oumbärliga.

Dock är det viktigaste att tänka på inom sporten säkerheten.

– Det handlar inte om att rida långsamt eller försiktigt utan mer om att vara så väl förberedd att du vet att du kan gå ut och möta varje hinder i det tempo som det kräver.

Ska man leva sin dröm måste man våga satsa, men också kalkylera med diverse motgångar.

Sandra vet:

– Man måste kanske sälja sina bästa hästar på vägen för att komma vidare. Det var mitt mål med Select, att han skulle säljas efter EM 2013, nu blev det inte så. Han skadade sig så jag fick ta bort honom i stället. För mig blev det en helt ny vändning. Från att ha varit landslagsryttare så var jag nobody när jag plötsligt stod utan häst.

Fakta

Fakta:

Sandra Gustafsson är född 1988. Togs ut till juniorlandslaget i fälttävlan 2006. Red senior-EM i Malmö 2013. Utsågs till Morgondagen stjärna på Ryttargalan i Stockholm 2015.


Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar