Weekly News

Res mer i Sverige!

"Ja, heja Sverige! Vi är mer intresserade av Sveriges kultur och natur, gillar Sverige som turistland och vill gärna upptäcka mer.

Hur vill vi svenskar resa?
– Om vi tittar in i framtiden så har STF gjort en stor framtidsundersökning av svenska folkets reseanledningar 2020. Den enkäten säger att intresset för vandring knappt vet några gränser. Bara ”besöka vänner” slår vandringen i popularitet. Det som jag tycker är viktigt att få fram är att man inte behöver vara en hurtbulle för att fjällvandra. Man kan göra dagsturer och återvända till STF:s fjällstationer på kvällen och inta trerätters middagar med goda viner och sova i en skön säng. Vill man gå en längre tur behöver man inte heller bära tunga ryggsäckar med mat, eftersom det finns proviant att köpa i STF:s fjällstugor längs lederna. Det finns även många ledarledda turer, perfekt för dem som inte har någon att vandra med eller är rookies.
– Vidare vill vi inte sitta still på vår semester. Vi vill vara aktiva och lära oss nya saker. Efterfrågan på aktiviteter ökar. Vi vill fylla vår vardag och vårt resande med händelser som berikar och där vi får upplevelser. Ett aktivitetsfokuserat beteende med fysiska utmaningar har ökat med en fjärdedel bara det senaste året. I framtiden tror en tredjedel att resorna kommer att bli mer aktivitetsfokuserade, och de mest förändringsbenägna är starkt pådrivande. Men även ett enklare liv och att ”stänga av” – att bara vara – är populärt. Skräddarsydda resor kan vara ett av svaren på den höga intensiteten. Hela 36 procent tror att skräddarsydda resor blir mer vanligt i framtiden.

Det verkar som om många svenskar turistar i Sverige?
– Ja, heja Sverige! Vi är mer intresserade av Sveriges kultur och natur, gillar Sverige som turistland och vill gärna upptäcka mer. Intresset för Sverige som semestermål och föremål för upptäckarlust tycks inte ha avtagit. Tvärtom. Sverigeresenären vill veta mer om platsen, maten, kulturen, historien och ursprunget.

Finns det något ställe som inte får den uppmärksamhet som det borde?
– Då är vi tillbaka vid den unika resan: alla ställen man inte själv har besökt. Men några fina ställen skulle jag säga är: Lapplandsfjällen – Abisko, fantastisk natur, skidåkning, vandring, god mat. Detsamma gäller för Höga kusten. Jämtland – även där det fantastiska landskapet och alla fina små gårdsbutiker, vandringen och skidåkningen. Stockholms skärgård – på hösten, vintern och våren, när inte alla är där.

Vad har du själv som smultronställe?
– Beror lite på vilken årstid det är. I min familj brukar vi ta fram en Sverigekarta och köra blindbocksleken. Det vill säga låta barnen blunda och sedan peka. Där de pekar, dit åker vi! Ett mycket bra sätt att upptäcka nya platser.


Dela artikeln

Journalist

Redaktion, European Media Partner

Fler artiklar