Weekly News

Renovera sommarstugan

I programmet Bygglov ställs Fixaren, Byggaren och Inredaren varje vecka inför att på bara fyra dagar genomföra ett renoveringsprojekt åt en familj. Här ger Bygglovs Mats ”Matte” Karlsson och Maria Kingsley sina bästa tips inför sommarstugerenoveringen.

"Införskaffa allt som behövs innan säsongen i form av stegar, färg, och material, för att inte behöva åka flera gånger till affären."

Våren är här och många ska renovera sommarstugan inför semestern. Då man kanske inte vistas i sommarstugan mer än under kortare perioder krävs det att man har bra ventilation och att huset i övrigt är tätt, så att man slipper mögel och fuktskador. Låt en besiktningsman fuktmäta så att grunden inte släpper in fukt. Se till att hålla taket rent från löv och mossa, byt ut takpapp, spruckna takpannor och stuprännor vid behov. Bättra på isoleringen i huset genom att täta kring ytterdörren med till exempel yllelist. Ersätt spruckna fönsterrutor, byt ut murket virke och måla fönsterramarna. Bra dränering, ventilering och isolering gör att sommarstugan håller länge. 

En välkomnande farstukvist med snickarglädje ger sommarstugan charm. Vid övergången mellan farstukvistens tak och husvägg kan det lätt bli röta, liksom nertill vid stolpar och räcken som kan behöva lagas med nytt virke. Dörrar, snickerier och fönster kanske är specialsnickrade för huset och svåra att ersätta. Marias tips är att försöka bevara husets själ och behålla så många originaldetaljer som möjligt, eller i alla fall efterlikna hur huset såg ut när det först byggdes. Även om vissa originaldelar är i dåligt skick kan de användas som förlaga så att en snickare kan tillverka nya ifall de inte går att renovera. I en stuga som gått i arv inom släkten i generationer är risken att man inte känner sig hemma längre ifall man blåser ut hela inredningen och ändrar planlösning och utseende helt. Designa och inred med viss försiktighet, för att inte känslan ska gå förlorad. 

Numera är många medvetna om miljön, vilket speglar sig i att vi återvinner möbler eller satsar på mer hållbara alternativ. Gamla grindar och dörrar till fönster och lås är detaljer som ger personlighet när du rustar upp ditt hus. Många förpassar sina gamla möbler till sommarstugan, vilket kan bli tråkigt och brokigt, menar Maria:
– Det man kan göra är att försöka få till en röd tråd så att möblerna hänger bättre ihop. Har man flera olika stolar kan man måla alla i samma färg för att på så sätt skapa en mer enhetlig känsla. Mitt råd är alltid att inreda efter din egen smak, för om du verkligen älskar något kan det inte bli fel!

Ur ett konstruktionsperspektiv innebär ett gammalt hus extra utmaningar, då man ofta måste byta ut all el och göra speciallösningar eftersom väggar och tak sällan är raka.

Matte menar att köket är det rum som generellt sett är det svåraste att renovera och att man i hela sommarstugan bör låta bli konstruktion, el och VVS, eftersom det blir förödande konsekvenser ifall det går fel. Som i alla projekt är viktigt att sätta konkreta delmål och mål för sig själv, och inte ta allt på samma gång.
– Man bör se sommarstugerenoveringen över en längre tidshorisont för att undvika stress på en plats där det ska vara lugnt, skönt och totalt njuta. Införskaffa allt som behövs innan säsongen i form av stegar, färg, och material, för att inte behöva åka flera gånger till affären, avslutar han. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar