Weekly News

DIY är den engelska förkortningen på Do It Yourself HEM & TRÄDGÅRD

Renovera för trivsammare hem

Att skapa ett trivsamt hem kan göras i både stort och smått. Viktigt är att planera projektet noggrant för att få ett riktigt lyckat resultat.

Att bygga om i hemmet kräver inspiration och planering. Ska du göra det själv? Eller krävs det expertis? Vare sig det är en stor eller liten förändring krävs det att du noggrant planerar projektet och sätter upp en budgetplan.
Vem ska renoveringen passa för? Hur kan det öka värdet på bostaden? Vilka förändringar kan ske i livet framöver? I den här artikeln tipsar vi om vad du ska tänka på när du renoverar för trivsamma kök och badrum.

Det är många delar i köket och badrummet som behöver tänkas över innan du påbörjar renoveringen. Det finns mycket att välja på och självklart måste även plånboken och du vara överens. Tänkt på att mycket går att köpa begagnat.
Vilken budget du än har? Hur stor eller liten renoveringen än är ska resultatet bidra till ett trivsamt hem.

Om du inte redan har en bild av ditt drömbadrum eller kök finns massa inspiration att hämta på nätet. Hemsidorna Pinterest och Tumblr är typiska inspirationskällor där du kan söka på mängder av bilder inom design och inredning. Det finns även bloggare som skriver om och delar bilder i ämnet. Ett tips är även att besöka köks- och badrumsleverantörer, delta i forum på nätet där du kan diskuter med andra om deras renoveringar samt vad som fungerar bra eller mindre bra.
Om det är större förändringar som ska göras i hemmet kan det vara bra att göra en behovsanalys innan du påbörjar ditt projekt. Om det finns små barn i hushållet bör du ha med i beräkningarna att barnen växer. Försök göra flexibla lösningar som fungerar både nu och om ett par år. Detta gäller så klart även för den som lever ensam eller med sambo. Att renovera är inte bara ett sätt för dig själv att skapa en trivsam hemmiljö, det ska även vara en investering för att öka värdet på bostaden.

Ska du byta ut vitvaror i kök och badrum eller dra om vatten krävs det viss kunskap. Är du det minsta tveksam bör du anlita en hantverkare. Tänk även på att det krävs våtrumscertifikat för att genomföra vissa delar av badrumsrenovering. Det ställs höga krav på arbetet och om en vattenläcka skulle uppstå måste du kunna bevisa att arbetet utförts korrekt och av en yrkeskunnig. Om inte kan ersättningen sänkas rejält och innebära dyra kostnader för hus- eller lägenhetsinnehavaren.
Saknar du budget, eller har du ett kök eller badrum som inte direkt behöver renoveras men saknar den där hemtrevliga känslan?

Det finns mycket att göra som är både billigt och okomplicerat – allt som behövs är lite fantasi och kreativitet. Att byta ut skåpsluckor och handtag kan sätta en personlig touch på ditt kök eller badrum. Eller varför inte ta bort skåpsluckorna helt? Öppna förvaringslösningar kan både vara roligt och ge en helt ny känsla av rummet.
Att byta ut köksmöbler eller badrumsmöbler behöver inte heller vara dyrt. Handla begagnat, låt fantasin sköta resten, med lite färg och tyg kan en vanlig gammal byrå få helt nytt liv.
På internet finns mängder av sidor där du hittar inspiration till så kallade DIY-projekt. 

Fakta

DIY är den engelska förkortningen på Do It Yourself. Uttrycket används för den skapar själv i stället för att anlita eller köpta färdigt. DIY-kulturen har växt enormt under de senaste åren och på nätet kryllar det av bloggar och hemsidor med tips på DIY-projekt – stora som små, främst inom hem, mode och trädgård.

Dela artikeln

Journalist

Sabina McDowell

Fler artiklar