Weekly News

Spanien SENIORLIV

Realistiska råd för spanska husdrömmar

Spanien har länge varit en het destination för svenskar som väljer att flytta utomlands. Sedan den ekonomiska krisen är väldigt mycket till salu, men vad ska man tänka på om man vill köpa?

"Man ser att det är många som säljer lägenheter när man kommer dit ner."

Allt fler mäklare i Sverige har börjat förmedla bostäder i Spanien. Men en svensk mäklarlicens innebär inte att man har koll på alla lagar och regler som gäller när man köper bostad i Spanien.

Cliff Eriksson i Lerum tog hjälp av en aktör som funnits nere på Costa Blanca sedan 1970-talet, när han köpte lägenhet för två år sedan i Orihuela Costa, tre kilometer söder om Torrevieja.

– Man ser att det är många som säljer lägenheter när man kommer dit ner. Men Det är viktigt att man vänder sig till en seriös mäklarfirma, det finns en hel del lycksökare, säger Cliff som just är hemkommen från Spanien till den svenska sommaren.

Själv tyckte han att en känd aktör med bra lokalkännedom och lång erfarenhet kändes säkrast.

Cliff och hans fru passade på att kika på några olika objekt när de var nere på semester på Costa Blanca i juni för två år sedan, efter att ha bokat tid med en aktör som Cliff fått kontakt med på en ”Att köpa hus utomlands”-mässa i Göteborg.

Många arrangerar visningsresor ner till Spanien.

– Man kan lämna in en intresseanmälan där man skriver vilken del av Spanien man är intresserad av, hur nära havet man vill bo, om man är intresserad av hus, lägenhet eller radhus; sedan åker man ner på en fyra dagars visningsresa, där man åker runt med en representant och tittar på passande objekt.

I början av juli 2013 bestämde paret Eriksson sig för en lägenhet, veckan efter skrev de kontrakt i Göteborg. De reserverade lägenheten genom att betala 3 000 Euro i handpenning för att få bort den från marknaden.

Köpet blev klart i början av oktober.

– Vi fick hjälp med allt pappersarbete av en svensktalande jurist från Spanien som bott i Sverige i 25 år. Det var mäklaren som förmedlade kontakten, vi behövde egentligen inte mer än att betala. Vi kände en trygghet i att den firma vi anlitade hade varit där nere länge, en som kan kusten, kan byggherrarna.

Även biten kring skatteärenden har de köpt in av det företag som mäklarfirman rekommenderade.

– De hjälper oss med deklarationer. Alla avgifter vi har där nere går via autogiro; el, vatten och föreningsavgift till den förening som vår kommunala pool finns i.

Ganska direkt efter köpet i oktober fyllde de bilen ”full av grejer” och styrde mot sitt nya hem i Orihuela Costa.

De är där i snitt tre gånger om året. Cliff som är 58 år har några år kvar till pensionen, därefter blir det förmodligen längre perioder i Spanien.

– Gillar man sol, bad, värme och god mat är Spanien fantastiskt. Medelhavsklimatet och den livsstil som finns där är underbar.

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar