Weekly News

Christer Bergfors, Avgående ordförande i Svenska Golfförbundet HÄLSA & SPORT

Publikfest att vänta när Stenson kommer hem

När försommarens strålar får gräset att växa på Sveriges golfbanor skapas världens vackraste idrottsarena och på Barsebäck Golf & Country Club arbetas det just nu hårt med att få Mastersbanan i absolut topptrim till helgens stora golffest Nordea Masters.

Själv har jag precis med varm hand lämnat över ordförandeposten i Svenska Golfförbundet efter sju härliga år i golfens tjänst. Det blev ett minnesvärt sista år. På tävlingsbanan hade vi stora framgångar där Henrik Stenson fick Bragdguldet efter den efterlängtade första segern i en herrmajor, följt av en historisk silvermedalj i OS där golfen var tillbaka efter 112 år. Stämningen bland publiken i Rio under herr- och damtävlingen var helt otrolig och jag tror att OS-comebacken gjorde mycket för synen på golf som idrott, både i Sverige och i världen.

Tillsammans med bra verksamhet ute på klubbarna har tävlingsframgångarna skapat ett stort intresse för golfen. Med nästan en halv miljon utövare är golf en av Sveriges största idrotter och under 2016 ökade antalet medlemmar för tredje året i rad.

För att fånga upp intresset lanserades den nationella satsningen Golfens dag den 20 maj. När du läser detta har evenemanget precis ägt rum på närmare 300 golfklubbar i Sverige. Missade du det i år är du välkommen den 26 maj 2018. Golfens dag är ett perfekt tillfälle för oss golfare att ta med familj och vänner som inte spelar till klubben och få dem att fastna för vår fantastiska sport.

Europatourtävlingen Nordea Masters är en av årets höjdpunkter och helgens upplaga kommer inte att bli något undantag. Det brukar bli stor publikfest när Barsebäck arrangerar tävlingar på högsta nivå. 1992 var första gången klubben stod värd för tävlingen som då hette Scandinavian Masters. Då kom över 80 000 personer för att se dåvarande världsettan Nick Faldo ta hem segern. Tre år senare slogs svenskt publikrekord för golf när Jesper Parnevik triumferade inför 122 000 åskådare.

I år är det tionde gången den svenska Europatourtävlingen spelas på den skånska seasidebanan. Med hemmasonen Henrik Stenson i startfältet i jakten på hans första Nordea Masters-seger finns inget som tyder på annat än en ny succé. Den 1–4 juni kommer jag att promenera längs de vackra hålen vid Öresund, se golf i världsklass och heja fram vår världsstjärna och de andra svenskarna till fina framgångar på hemmaplan.

Ta med dig alla dina vänner och hjälp till att göra veckan till en riktig golffest för spelarna, klubben, Skåne och hela Golfsverige!


Dela artikeln

Journalist

Christer Bergfors

Fler artiklar