Weekly News

Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännens Riksförbund MAT & DRYCK

Privatleasing - ett bekvämt alternativ

Allt fler väljer privatleasing. Branschen märker av den explosionsartade trenden och gör det mer lättillgängligt för de privata bilköparna att välja leasing. Är det kanske något som kan passa dig och din livsstil?

”Det är viktigt att du tänker över din situation och vad du ska använda bilen till. Att över huvud taget ha bil är en stor utgift så det gäller att tänka efter både en och två gånger.”

Söker du ett bekymmersfritt liv med bil och har ordnad ekonomi är leasing ett bra alternativ. Du slipper till exempel oväntade verkstadskostnader och vet varje månad vad du ska betala. Du kan lita på att bilen är i toppskick och kan njuta av den sköna känslan som det faktiskt är att ha en ny komfortabel bil. Tillhör du dem som inte gillar att hålla på att fixa med bilen själv är leasing ett bekvämt val även utifrån det. Oftast är det en miljövänligare bil vilket är en viktig aspekt.

Mikael Högskoog som är pressansvarig på Motormännens Riksförbund säger:

– Det är viktigt att du tänker över din situation och vad du ska använda bilen till. Att över huvud taget ha bil är en stor utgift så det gäller att tänka efter både en och två gånger. Det är dessutom svårt, näst intill omöjligt att ta sig ur ett bindande leasingavtal som ofta sträcker sig på tre år. Var noga att läsa igenom avtal och jämför olika erbjudanden. Ibland ingår det både vinter och sommardäck, ibland inte och så vidare. Får du låna ut bilen eller övningsköra? Skriv upp vad som är viktig för dig och din livssituation och ha det som krav. Det är ändå du som ska använda bilen och betala, du ska inte känna dig begränsad utan kunna använde den som du själv vill.

Att jämföra olika avtal är som att jämföra äpplen och päron. Ta hem och lusläs kontraktet flera gånger. Skriv ner frågor du har och kom ihåg att inga frågor är för dumma. Det är bättre att fråga en gång för mycket och känna dig trygg med avtalet. Känner du dig osäker och inte får tillräckligt med hjälp av säljaren kan du vända dig till kommunens konsumentvägledning till exempel. Fråga även runt bland släkt och vänner om någon har ett liknande avtal, det kan reda ut en del frågetecken.

Månadskostnaden för att leasa varierar ganska friskt mellan olika bilmodeller och kontrakt. Kan vara allt från 2 000 kronor upp till 6 000 kronor. Det som påverkar är bland annat vilken modell, extrautrustning, fordonsskatt och längden på avtalet. Det är bilhandlaren som gör upp affären, men det är ett finansbolag som står bakom det hela. Ytterligare en sak som påverkar avtalet är räntan på lånet som ligger till grund för affären. Var noga att kolla upp om den kan ändras under avtalstiden eller ligger fast.

När avtalet löper ut och du ska lämna tillbaka bilen gäller det att ha is i magen. Restvärdet kan bli en het potatis och det bör vara en risk som bilhandlaren står för. Vad är normalt slitage? Det är något du måste veta för att slippa obehagliga överraskningar. En vedertagen regel är att skador som är större än en femkrona är onormalt slitage.

Fakta

TIPS:

Se till att du har ordentliga försäkringar och garantier under hela leasingperioden.

Läs noga igenom avtal och vad som gäller om du får en förändrad situation, om företaget kan göra oväntade prishöjningar och så vidare.

Kolla vad som ingår i avtalet. Det vanligaste är att service och försäkring ingår. Du slipper (oftast) kontantinsatsen som vid nybilsköp är på tjugo procent.

Hur är det med sommar och vinterdäck, ingår det? Förvaring och byte av däck kan också variera från avtal till avtal.

Hur mycket kostar det vid återlämningen om du kört mer än avtalat och vad anser företaget är normalt slitage? Hur dyrt blir det med skador i lack, inredning och så vidare.

Gör en kalkyl och bestäm hur mycket du kan lägga per månad. Det är lätt att dra iväg när du sitter hos bilhandlaren. Det kan bli ett dyrt kalas som du ångrar. Leasingen ska vara ett bättre alternativ ekonomiskt för att du ska skriva på.

Dela artikeln

Journalist

Anette Karlsson

Fler artiklar