Weekly News

Nyfikenheten är hans drivkraft

Vinnaren av Superskaparna i Sjuan, Henrick Eriksson, älskar att få problem presenterade och att hitta nya vägar för att lösa dem. Han drivs av sin nyfikenhet och ständiga längtan efter utmaningar.

”Jag älskar att få ett problem presenterat och att utmanas att lösa det. Då föds nya lösningar och nya vägar.”

Henrick beskriver sig själv som en stor, hårig och tatuerad kille. Att just han vann har gjort det mer legitimt att pyssla även för killar. Många föräldrar har hört av sig till honom och tackat för att han har inspirerat deras barn till att skapa.
– Det roligaste med att ha varit med i Superskaparna är att jag har kunnat inspirera så många, i synnerhet barn, säger Henrick Eriksson.

Att Henrick redan är van att hitta snabba lösningar genom sitt jobb som inredare tror han bidrog till att det gick så bra för honom i programmet. Som inredare är det lika viktigt att ta sig tid att förstå och att se den du har framför dig, för att inreda kräver lyhördhet och förståelse för människors psyke. När Henrick inreder ett hem börjar han alltid med att titta på hur personen bor och hur omgivningarna ser ut.
– Jag utgår från personen som bor i hemmet. Jag måste göra en psykologisk analys av dem för att förstå hur de tänker. För människor säger ofta en sak men menar en annan, förklarar han. De läser bloggar och tittar i inredningstidningar och har en idé om hur de vill ha sina hem, men de tänker inte på hur de själva lever och vad de har för behov.

För Henrick är det viktigt att vi inte inreder för andra utan för oss själva. Ett hem måste först och främst vara funktionellt. Har en person hundar eller barn måste hemmet ha plats för dem. Många av hans kunder har inte riktigt tänkt på vad de själva vill men det hjälper han med att reda ut. För honom är det otroligt viktigt att hemmet är just personligt. Ett hem får aldrig bli stereotypt.

Golvet är den viktigaste detaljen att arbeta med, efter en psykologisk analys alltså.
– Har man ekparkett som slår mot gult, kanske den grå väggen inte blir grå utan grå-aprikos. Golvet och hur ljuset kommer in avgör hur färgerna i hemmet kommer fram. I val av färg är det också viktigt att ta in vem som bor i hemmet. Det är viktigt att individen eller familjen som skall bo där möts av färger som har en positiv inverkan på dem.

Många färger har olika betydelse i olika delar i världen, men Henrick arbetar alltid utifrån vad färger har för betydelse här, i Skandinavien.
– Vi människor påverkas väldigt mycket av färger, mer än vi tror. Orange till exempel, är en otroligt inspirerande, hoppfull och energigivande färg. Den passar utmärkt i barnrum eller i demensboenden eftersom den stimulerar kreativt tänkande.

Gul är den färg som ögat reagerar starkast på och ofta är vi lite rädda för att inreda med den här i Sverige. Den är dessutom en väldigt positiv, drivande och nyfiken färg. Har man en lång hall, köksgång eller liknande kan det vara bra att ha något gult längst in, eftersom ögat reagerar direkt på den och den samtidigt stimulerar nyfikenhet, vilket gör att man dras inåt i gången.
– När jag föreläser i färglära inom inredning så ser jag alltid till att åhörarna börjar fundera över sitt egna hem.

Då Henrick skadade ryggen för åtta år sedan kunde han inte längre arbeta kvar på IIttala där han då jobbade som dekoratör. Då var hans plan att starta eget inom sociala medier men i stället blev han inredare. Det föll sig naturligt men det var egentligen oplanerat. Sedan dess har han aldrig behövt jaga jobb.
– Jag har alltid haft för mycket jobb. Det är lyxigt, konstaterar han.

Att tänka på miljön är naturligt för honom. Om en kund vill bli av med saker i hemmet efter en homestyling, som krukväxter till exempel, kör Henrick eller någon av hans medarbetare ut dem till ålderdomshem, föreningar eller andra som kan ha nytta av dem. Även i sin inredningsbutik på Orust är han noga med att tänka på miljön. Söker han efter någon inredningsdetalj som inte finns att köpa, gör han om en befintlig vara, målar, snickrar eller förändrar.
– Finns inte det jag vill ha, då tillverkar jag det. Att skapa är min passion, säger Henrick.

Det är roligt att göra om något som redan finns i hemmet och bara för att en lampa är en lampa, behöver den ju inte fortsätta att vara det. Den kan bli en ljusstake till exempel. I Superskaparna gjorde Henrick om en fyrarmad takkrona till ett kakfat i kurbitsmodell. Ja, bara fantasin sätter gränserna. Om man försöker tänka utanför boxen kan man ofta hitta på nya, spännande saker till sitt hem.
– Att ha en limpistol hemma är alltid bra, det löser det mesta, skrattar han. Att använda det man har i stället för att köpa nytt, är ett bra sätt att utmana fantasin.

Henrick är utbildad skräddare och har egentligen ingen utbildning för att vara just inredare, föreläsare eller något annat av det han ägnar sig åt. Allt som krävs för att skapa och bygga själv är nyfikenhet, fantasi och envishet, menar han.
– Har man en idé och ger sig katten på att den ska förverkligas, då kommer man att lyckas. Våga utmana dig själv, tänk kreativt.

Eller tänk som Henrick; tvärtom. Viktiga verktyg att ha hemma är en limpistol, linjal, pennor och en mattkniv. Om du skall bygga om möbler kan det vara bra att ha skruvmejsel, skiftnyckel och hammare hemma.

Sin inspiration får Henrick från sin vardag. Han kan inspireras av något han ser i en påse vid vägkanten, en knapp på en skjorta eller kanske en maträtt. Han läser sällan bloggar, magasin eller tittar på TV för att inte bli för påverkad. Han vill hålla sig neutral, behålla sin egen stil och sitt eget sätt att tänka.
– Jag älskar att få ett problem presenterat och att utmanas att lösa det. Då föds nya lösningar och nya vägar.

Varför han är så kreativ vet han inte.
– Jag kanske är lite galen, skrattar han. Jag är galet nyfiken på allt. Det jag inte kan eller vet vill jag lära mig. Jag är konstant hungrig på utmaningar och att vidareutveckla mig själv. Kanske föder det kreativitet.

I dag är vi mer miljömedvetna och återanvänder gärna varor, produkter, möbler med mera. Information är så lättillgänglig, alla har tillgång till en instruktionsvideo om hur man bygger allt från verandor till en fågelmatare. Det där med att bygga kan ibland vara så enkelt som att ha något att klappa sig på axeln för. Att ha gjort det själv, återanvänt eller löst ett problem. Sen är skapande ett så kul sätt umgås med sina barn, vänner, sambo eller partner på.
– Det är härligt att kunna säga att man skapat själv. 

Fakta

Henrick Eriksson 46 år. Kommer ursprungligen från Dalarna. Sambo sedan två och ett halvt år med sin amerikanske pojkvän Scott. Bor på Orust och i Los Angeles. Förhoppningsvis flyttar Scott till Sverige i november 2017 men paret kommer fortsätta bo i båda länder även då. Henricks hemliga laster är kall risgrynsgröt på tub, champagne och sockervadd.

Dela artikeln

Journalist

Maya Verma Alm

Fler artiklar