Weekly News

Nyckeln till en god familjeekonomi

Nyckeln till en god familjeekonomi är att lägga upp en budget för att sedan hålla sig till den. Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort, något Patrick Grimlund från TV3:s Lyxfällan fått bevis för gång på gång i sitt arbete. Och en av de allra största fällorna är att ta emot något av de många erbjudanden om lättillgängliga snabblån som sköljer över oss i vardagen. 

”Fundera på vad du ni har råd med.”

– Det farliga är om man tar ett första lån och tycker att det känns enkelt och smidigt, och så tar man ett till och så fastnar man i en lånekarusell som är jättesvår att ta sig ur. Generellt bör man endast ta lån för två saker – bostad och studier, förklarar han. 

Men för att vara riktigt säker på att inte fastna i lånefällan rekommenderar Patrick Grimlund att man bygger upp en buffert avsedd att användas vid oförutsedda utgifter. 

– Sträva efter att spara tio procent av familjens nettoinkomst, då kan ni hantera sådant som ett dyrt tandläkarbesök och är det så att man inte behöver ta av bufferten kan man kanske ta en familjesemester. Buffert är A och O, då slipper man ta paniklån.

När man får barn förändras ekonomin och den kan i många fall förändras drastiskt. Utgifterna för mat och kläder stiger då man är flera och dessutom kanske man måste bo större och köpa större bil.
– Gör en budget och var beredd på att prioritera bort vissa saker som restaurangbesök, det måste man fundera på om man verkligen har råd med.

I tv-programmet Lyxfällan möter Patrick Grimlund ofta barnfamiljer som hamnat snett ekonomiskt och det säger sig kanske självt att barnen ofta tar efter föräldrarna när det gäller synen på familjeekonomin. Därför poängterar han att det är viktigt att inkludera ett sunt ekonomiskt tänk i barnuppfostran.
– Man måste leva efter devisen att barn inte gör som man säger, barn gör som man gör och det innebär att man som förälder måste ha kraften att säga nej till sina barn när man inte har råd.

– Barn är kloka och det kan uppstå väldigt roliga och intressanta diskussioner när man pratar ekonomi med barn. Om man har gjort det här jobbet har man en väldigt bra grund och risken för att barnen tjatar om att få saker blir mindre om man från en tidig ålder visar att man inte kan få allt man pekar på.

För att ge sina barn en skjuts i rätt riktning när det väl är dags att flytta hemifrån är det många föräldrar som väljer att börja bospara åt dem i tidig ålder. Då hamnar de längre fram i köerna till att både köpa och hyra bostäder när det väl är dags. Dock kan villkoren och kötiderna skilja sig en hel del beroende på var man väljer att bospara. 

Ofta finns det även flera sparformer att välja mellan vid ett öppnande av bosparkonto. Till exempel finns det alternativ beroende på om bosparandet ska vara på kort eller lång sikt, det vill säga om man är beredd att ta en liten eller större risk. 

Det kan även vara värt att fundera över om bosparandekontot ska stå i föräldrarnas eller barnets namn. Står kontot i barnets namn försvinner föräldrarnas kontroll över pengarna den dag då barnet fyller 18 år och barnet har rätt att göra vad det vill med dem. Däremot är det garanterat att pengarna går till barnet och de ingår därför inte i bodelning vid exempelvis skilsmässa.


Dela artikeln

Journalist

Linda Kante

Fler artiklar