Weekly News

Nu fyller vi hemmet med värme

Ute- och innemiljön är som kommunicerande kärl. När det är varmt ute väljer vi svala färger inomhus och på vintern använder vi varma färger som kontrast till kylan utomhus.

Så beskriver Jannice Wistrand inredningsvariationerna under ett år. Hon utsågs till Årets Inredningsbloggare 2017 och bygger sina inredningskoncept på Feng Shui. Det är en österlänsk filosofi som bygger på tanken att vi ständigt påverkas av allt runt omkring oss – material, färger, former, möblering och flöden. Genom att uppnå en balans mellan de faktorerna kan vi hitta ett inre välbefinnande.
– När det finns för många saker, färger och former konkurrerar de ut varandra. Intryck från miljön runt om ger impulser som startar olika saker inom oss. Genom att medvetet använda den här kunskapen skapar man förutsättningar för att på ett enkelt sätt uppnå sina mål, berättar hon.

Jannice Wistrand är civilekonomen som från att vara marknadschef vågade språnget till en egen verksamhet hon länge varit intresserad av, inredning utifrån ett Feng Shui-koncept. Nu har hon företaget Add Simplicity och driver bland mycket annat en blogg, ett instagramkonto och en podd på inredningstemat.

Hon har sett två parallella trender utvecklas under 2017. Dels Art Deco-stilen som bygger på en klädd känsla som är både lite lyxig och dekorativ, och dels en mer naturlig trend.
– Det är sällan som mode- och inredningstrender är synkade, men just nu är både materialet sammet och färgskalan liknande i båda, vilket är lite intressant, tycker Jannice Wistrand.

Den stilen förmedlar också en ombonad känsla med både lyxiga mjuka material och dekorativa mönster och former.
– Vi vill trivas och söker en ombonad trivsel i hemmet som kontrast till den mer oroliga omvärld vi lever i just nu.

Ett framträdande material i den stilen är sammet, som både är ett mjukt material och samtidigt lite lyxigt. Sammetstrenden har trängt ändå ut i alla konsumentled, exempelvis har IKEA nu soffor i sammet.

Till sammeten passar mässing väldigt bra, det förmedlar mycket värme, till skillnad från exempelvis silver, och passar därför mycket bra i den ombonade Art Deco-stilen.
– Den parallella trenden till Art deco är mer naturorienterad och bygger på naturliga material som ull, trä, keramik och skinn. Den ger en mer omhändertagande känsla där huvudbudskapet är att ta hand om sig själv, konstaterar Jannice Wistrand.

Den färgton som dominerar båda trenderna är bäriga toner, där en vuxet rosa kompletteras med vinrött, rostrött och brunt.– Ju längre in på hösten vi kommer, desto mer går vi mot den varmare roströda färgen, då vi vill få in mer värme i hemmet. Och det
kan räcka med små saker som att ställa en stor bukett i varma höstfärger på bordet.

LÄS MER: Bygglovs Mats ”Matte” Karlsson och Maria Kingsley ger sina bästa tips inför sommarstugerenoveringen.

Inför nästa år ser Jannice Wistrand att både Art Deco och det naturliga fortsätter att dominera. Årets kulör, som Akzo Nobel utser inför varje nytt år, är för 2018 ”Heart Wood”, vilket är en varm rosa ton.
– Så den rosa tonen följer med in i 2018, men med lite mer gråbrunt i sig som ytterligare förstärker den ombonade känslan, vi vill helt enkelt fortsätta att boa in oss hemma, konstaterar hon.

Hon tror även att de pudrade toner från 2017 fortsätter nästa år, men att den gråa tonen vi har använt mycket i inredningen sedan tidigare kommer övergå mer i en beigebrun ton.
– Det är en kaffe-latte-ton, men det begreppet känns lite mossigt, så vi kommer nog inte använda det utan hitta något nytt, kanske ”griege” eller ”dessert”, tror Jannice Wistrand med ett leende.

Redan 2017 började silver bli alltmer trendigt, men mässingen höll dock ställningarna under hela året, troligen eftersom det passar så bra med de varma toner och den ombonade känslan som dominerar Art Deco-stilen.
– Men under 2018 tror jag vi kommer få se silver mer på bred front. Inte minst mot senvåren och sommaren då vi söker mer svala toner inomhus.

Till våren tror hon även att vi kommer få se mer ljusgröna färger som komplement till den puderrosa. Även lite bläckblå som drar åt det lila.
– En ny trend som växer sig allt starkare är att vi börjar plocka in mer växter i hemmet igen. Tidigare bytte vi surdegar med varandra, och nu är det sticklingar i stället. Och det blir alltmer ”tantblommor” som vi kallar de mer dekorativa blommande växterna, som stora begonior.

En skillnad hon ser från tidigare är att man nu satsar lite mer på enstaka större arrangemang med flera olika blommor, en ”center-piece” hellre än en massa enskilda krukor runt om i rummet.
– Att ta in mer växtlighet i hemmet hör också till båda trenderna. Vi vet att mycket växter ger bättre inomhusluft och skapar harmoni inom oss, förklarar Jannice Wistrand.

På materialsidan ser hon en förskjutning från marmor, som varit inne länge, till agate-stenen. Agate passar också till silver och den nyare metalliknande yta som också är på ingång under 2018. Det är ett spegelglas med oljad yta, precis som ett par

Fakta

Namn: Jannice Wistrand

Yrke: Cert Inredare & Feng shui konsult, föreläsare och influenser

Blogg: skonahem.com/addsimplicity

Instagram: instagram.com/addsimplicity

Podd: STILSNACK (kortfattat)

Aktuell som: Vann pris som Årets Inredningsbloggare 2017, framröstad av Sveriges bloggläsare 

Dela artikeln

Journalist

Ylva Sjönell

Fler artiklar