Weekly News

Lee Westwood är tillsammans med Colin Montgomerie den spelare som vunnit den svenska europatourtävlingen flest gånger. Sin tredje och senaste titel tog han 2012 på Bro Hof. HÄLSA & SPORT

Nordea Mastersfest i Barsebäck

Det är inte svårt att locka hem Henrik Stenson till årets Nordea Masters. Han har sitt svenska sommarhus bara några kilometer från banan och en önskan om seger står högt upp på Henriks ”att göra lista” för 2017.

Det blir tionde gången som Barsebäcks Golf & Country Club står som värd för Sverige största golftävling. I år, precis som de senaste åren, heter den Nordea Masters, och avgörs 1 - 4 juni. Barsebäck, är den bana i Skandinavien som stått värd för flest tävlingar på de stora proffstourererna. Fyra LET-tävlingar, nio ET-herrtävlingar och ett Solheim cup har hittills avverkats, med framgång ska tilläggas. Kvaliteten, banans design, läget vid havet och närheten till Danmark är några starka skäl och inte minst, publikmassorna. För här kan vi tala om publik i mängder. 1995 kom det 122 000 personer för att titta på tävlingen. John Daly var där, bara några dagar efter att han vunnit British Open. Det året vann Jesper Parnevik tävlingen, fem slag före Colin Montgomerie. Men det är många svenskar som lyfter sitt spel när det tävlar på hemmaplan. Joakim Haeggman, Alexander Norén och Richard S. Johnsson är några andra svenska segrare.

I år hoppas vi mycket på Henrik Stenson. Till Barsebäck kom han som talangfull 15-åring. Det är där han har lagt mängder med träningstimmar. Det är dit han återvänder sommar efter sommar. Han stödjer klubbens juniorer och ger mycket tillbaka till klubben.

I år ligger tävlingen direkt efter BMW PGA Championships, som spelas på Wentworth utanför London. Det gör att många av världens bästa spelare kommer att befinna sig bara två timmars flygresa från Malmö/Köpenhamn. Det öppnar upp för att drömma om en och annan riktigt högt rankad världsstjärna, Rory McIlroy till exempel. Men om vi får önska oss Stenson, Alexander Norén, Peter Hansson, försvarande mästaren Matthew Fitzpatrick, ytterligare några duktiga svenskar är vi hemma. Kryddar vi det med de bästa danskarna och andra starka golfprofiler, så kommer tävlingen återigen bli en både sportslig- och publikmässig succé.

Barsebäck Golf & Country Club räknas som en av Europas vackraste och bästa golfanläggningar. Man har två 18-håls banor, Donald Steel Course och Masters banan. Redan på 1980-talet fastslog Jack Nicklaus, en av golfhistoriens mest berömde och meriterade golfare, Barsebäcks vackra läge och golfbanornas höga kvalitet.

Det är på Masters banan som Nordea Masters kommer att avgöras. Det handlar om ett mastigt stycke golfgodis. Omväxlande skogshål med vindpinade tallar som blandas med parkhål och vackra seasidehål utmed Öresund är kännetecken för banan. Vind och vindriktning påverkar mycket, men också banans längd är avgörande. Totalt ska man avverka 7 067 meter från championship tee. Par är 73. Det vi kan vara säkra på är att banan kommer att vara i ett ypperligt skick. Parkeringsplatserna och shuttlebussarna kommer att vara fulla av entusiastiska golfälskare.

Nordea Masters är och förblir en av golfårets höjdpunkter. Längtar redan!

Dela artikeln

Journalist

Göran Nordqvist

Fler artiklar