Weekly News

Klara Zimmergren, komiker och författare till boken Längtan bor i mina steg BARN

När storken dröjer

Ofrivillig barnlöshet kan bero på en rad olika faktorer. Hormonbehandlingar, IVF och adoption är några av de alternativ som finns för att hjälpa naturen på traven.

”Jag ville vara med likasinnade, jag tror att man behöver det. Den som startar en stödgrupp för barnlösa är ett geni.”

Vi väntar allt längre med att skaffa barn, och den ökande medelåldern hos förstföderskor bidrar till att fertilitetsproblem blir allt vanligare. Upp till vart femte par har någon gång i livet svårigheter med att få barn, något som för många innebär såväl en stress som en sorg. Ofta räcker det att ha tålamod och att fortsätta försöka. Men om det ändå inte händer något, så finns det hjälp att få. Den allmänna rekommendationen är att vända sig till vården om man har försökt bli gravid i mer än ett år utan framgång. 

Klara Zimmergren, välkänd och hyllad komiker och radioprofil, väckte för två år sedan starka känslor hos lyssnarna med sitt sommarprat om ofrivillig barnlöshet. I våras kom hon ut med boken Längtan bor i mina steg, en berättelse om hennes barnlängtan och långa kamp för att få bli mamma.

– När programmet var slut vällde mejlen in. Då blev jag säker på att den här typen av berättelser behövs, säger hon. 

Under de år som präglades av upprepade IVF-behandlingar och ständiga besvikelser, fann Klara Zimmergren själv stor tröst i att läsa andras historier. Hon läste mycket på nätet och i olika forum.
– Jag hade själv behövt en bok om någon som hade det som jag, när jag gick och längtade efter barn, säger hon.

Steg ett är att genomgå en grundlig utredning, för att skapa klarhet i varför graviditeten låter vänta på sig. Det finns många orsaker som kan ligga bakom att den efterlängtade graviditeten dröjer, och en ingående medicinsk kunskap om förutsättningarna är viktig för att man ska kunna ta beslut om nästa steg. En utredning tar i regel mellan två och tre månader. 

Det finns flera olika medicinska behandlingar, varav IVF (In vitro-fertilisering) utgör ett av alternativen. IVF kallas ibland även för provrörsbefruktning, och bygger på att kvinnans ägg befruktas av mannens spermier utanför kvinnans kropp. Vid behov kan även donerade ägg och donerade spermier användas vid IVF-behandling. I Sverige är trycket hårt på IVF-klinikerna, och det har blivit allt vanligare att svenskar i stället vänder sig till privata alternativ utomlands. Det finns kliniker i flera länder som tagit fram särskilda paketresor för par som vill slippa köerna i Sverige eller som vill göra behandlingen till en lägre kostnad.  

För Klaras del blev lösningen att efter år av fruktlösa IVF-behandlingar i stället adoptera ett barn. I dag råder hon andra par att på allvar överväga adoption som möjlighet redan från början, och att inte låsa sig i längtan efter just ett biologiskt barn.
– Det kan vara bra att sätta en deadline på försöken. Ställa sig i adoptionskö tidigt. Där är det ju nästan alltid ”barngaranti”, även om det kan ta många år. Och släpp in andra människor, alla känner någon som håller på i det där träsket, jag lovar, säger hon.

Att adoptera ett barn är också det en process som tar en viss tid. Det första man måste göra är att kontakta kommunens socialnämnd. Där görs en utredning, för att besluta om ett så kallat medgivande ska beviljas. Ett sådant medgivande är en förutsättning för att man sedan ska kunna gå vidare och anlita en adoptionsförmedling. 


Fakta

FAKTA IVF (In Vitro-Fertilisering)
IVF-behandlingar bygger på att ägget befruktas utanför kvinnans kropp, ibland med ytterligare assistans av en så kallad mikroinjektion, då spermierna injiceras i ägget med hjälp av en nål. 

Dela artikeln

Journalist

Redaktionen

Fler artiklar