Weekly News

Mousserande vin ökar kraftigt

Efterfrågan på mousserande vin ökar sedan några år lavinartat i Sverige och Freixenet är ett välkänt märke som följer den uppåtgående trenden.Det har pågått ett skifte under ett antal år, från sprit och stilla vin till mousserande vin.
– Ett glas bubbel känns alltid rätt och är också ett lättare alternativ många gånger. Utbudet av prisvärda mousserande viner har också haft stor påverkan på efterfrågan, förklarar Louise Key-Hedberg, marknadschef på Freixenet.

Den spanska familjeägda vinproducenten Freixenet är en av väldens största exportörer av mousserande vin. En av deras trotjänare är Cordon Negro som funnits i över 30 år i Sverige, fortfarande lika populär.
– Den är en så kallad Cava, vilket innebär att den tillverkas på samma vis som Champagne. En andra jäsning på flaska ger de karakteristika integrerade små bubblorna som ger den lite krämiga smaken.

Cava föddes i norra Spanien i slutet av 1800-talet efter att man lärt sig tekniken i Champagne. Bland annat odlade man fram lokala druvor som skulle fylla samma funktion som vid framställning av Champagne. De tre traditionella druvorna Parellada, Macabeo och Xarel•lo, ger en balans av elegans, kropp och syra. 

Dela artikeln

Journalist

Ylva Sjönell

Fler artiklar