Weekly News

Mötesplatser för äldre i Malmö

Bor man i Malmötrakten och vill träffa folk för att umgås eller delta i olika stimulerande aktiviteter finns det flera möjligheter. Här ger vi förslag på det som anordnas av Malmö kommun. Mötena går under namnet Mötesplatsen och är gratis. Det är en satsning för att stödja äldre att kunna bo kvar hemma och bryta den isolering som många tyvärr upplever.

"Jag använder Skype och har kontakt med min familj och vänner utomlands."

Du hittar månadsprogram under respektive mötesplats (www.malmo.se)

Besöken är gratis och aktiviteter och fika finns till självkostnadspris. Du som bor i Malmö får besöka vilken mötesplats du vill.

• Dammfrigården

• Garaget

• Havsuttern

• Limhamns mötesplats

• Mötesplats Kirseberg

• Vänkretsen

• Seniorum

• Träffpunkten

• Tuppen


Är du nyfiken på vad de äldre i ditt närområde gör för att socialisera sig? Vi ställde frågan till fem glada seniorer.

1 Vad gör du för att hålla igång och vara social?

2 Använder du internet aktivt?


Ingemar Skallström, 83 år

1. Jag har sedan femtioårsåldern spelat golf. Under sommaren spelar jag cirka sextio rundor. Jag är med i Ekarnas 75 års-serietävling och där träffar jag samma gubbar och vi har det riktigt trevligt och rolig jargong. På vintern går jag till Friskis och Svettis tre gånger i veckan. Det är viktigt att hålla sig i form.

2. Ja, jag använder internet. Jag mailar, gör bankärenden med mera.

Khairiya Nasser, 77 år

1. Jag är ofta till mötesplatser på vardagar. Det betyder mycket för mig. Jag känner mig trygg med personalen och har även lärt känna andra i min ålder. Vi umgås dagligen här. Det finns gymnastik på mötesplatsen som jag älskar att vara på. På helgen är jag på arabiska föreningen där jag går och träffar vänner och personer från samma land som jag.

2. Nej, jag använder inte sociala medier, inte heller internet. Jag är inte intresserad av det.

Sonja Olsson, 78 år

1. Jag besöker mötesplatser dagligen. Där träffar jag vänner som jag har lärt känna. Jag känner mig trygg på mötesplatsen och viktigast av allt är att få prata och vara social.

2. Jag har ingen dator och ingen mobil så nyttjar inte det.

Doris Rassmuson, 79 år

1. Jag går till mötesplatser och det betyder jättemycket för mig. Att träffa vänner och delta i aktiviteterna där. Underhållningen som engageras på mötesplatsen är jättebra tycker jag. Vi går även ut på restauranger tillsammans och jag har fått många goda vänner genom mötesplatsen.

2. Nej, jag använder inte sociala medier i dag.

Krystyna Nilsson, 83 år

1. Jag går till Seniorum som faktiskt betyder allt för mig. Där kan jag umgås med alla och jag känner mig delaktig. Det känns som om Mötesplatsen Seniorum är som ett vardagsrum för mig och många andra, vi behöver inte vara hemma ensamma.

2. Ja, det gör jag. Jag använder Skype och har kontakt med min familj och vänner utomlands. Det som även är jättebra att det finns mobil och IT-kunskap här på mötesplatsen. Så om jag inte förstår något på datorn eller mobilen så hjälper personalen mig med det.

Klas Thorsson, 67 år

1. Som gammal entreprenör är det fortfarande viktigt för mig att alltid ha något på gång. Att sitta i soffan och läsa korsord är inte ”my cup of tea”. Jag spelar seriegolf för pensionärer, det är fantastiskt kul att komma ut på andra banor och träffa andra aktiva golfpensionärer. Även om golf inte från myndigheter anses vara friskvård så kan jag garantera att det i högsta grad är friskvård – speciellt för oss pensionärer.

2.Internet är bra och jag är inte rädd för att använda de tjänster som finns – att betala sina räkningar, kontakter med sjukvården, förnya recept och boka resor. Tänk vad smidigt vissa saker kan vara numera!

Christer Berglund, 72 år

1. Jag gör sådant som jag tycker är kul och mår bra av. Så fort mina barnbarn har aktiviteter så hänger jag med och pratar med folk runt omkring. Sedan tränar jag och min fru cirkelträning med ett riktigt roligt gäng seniorer två dagar i veckan. Dessutom har vi husbil och när vi är ute på våra små resor träffar vi massor med trevliga människor, det har slutat med grillning, dans och fina bekantskaper många gånger.

2. Ja, absolut. Man måste ju hänga med! Jag betalar räkningar, det är väldigt smidigt tycker jag. Sedan ska jag erkänna att jag håller koll på sociala medier, mycket för att ta del av mina barn och barnbarns liv.

 

Dela artikeln

Journalist

Anette Karlsson

Fler artiklar