Weekly News

Gert Wingårdh HEM & TRÄDGÅRD

Mitt andra jag är mer tillåtande

Det nya drömhemmet är inte ett utan två. Ett är offentligt och ett är privat. Det första är BILDEN av oss själva. Hur vi vill uppfattas. Den goda smaken där vi visar hur exakt vi går i takt med tidsandan.

Det låga skådebordet (av vilken designer som helst från Wallpapers top 100 lista funkar – obs att bara svenska Font återfinns där) med travar av receptböcker på organiskt, närodlad veganmat samsas med saxofonen byggd i Paraguay av återvunnet soptippsskrot (jo den låter riktigt bra). På väggarna (inte längre vita) några få smakfulla foton (signerade Andreas Ackerup på baksidan). Det är svalt, offentligt och pk.

 Den coolaste detaljen är att allt är etiketterat. Upphovsman, format, material och tid ordentligt registrerat tillsammans med proveniens (det blir ibland banalt). Bäst blir det screenat direkt på väggen. Ett museum över mina goda val redan under min livstid. Låter det obehagligt?

Så är det, det andra jaget. Det är tillåtande och förstås lite sjavigt. Inte ändrat så mycket alls sedan jag flyttade dit för 20 år sedan. Samma gamla äggoljetempera, mjuka grangolva och barnens inramade första huvudfotingar i krita /caran d’ache, vattenlöslig i åttkantigt askträskaft, på 100 grams kopieringspapper från Tingstad papper, tillverkningsår 1994, osignerad ea1, inga kända tidigare ägare).

 Det behöver inte beskrivas mer ingående. Det är helt sönderpublicerat och mycket privat (det gör alltid lite ont när man läser nätkommentarerna. Jag trivs där eftersom tiden står stilla, jag är i fred och det förknippas med fritid.

 Det skrevs, för ett tag sedan i arkitekturfackpressen, hur det privata hemmet allt mer närmar sig det offentliga i sitt uttryck, medan det offentliga allt mer söker det privata tilltalet och hur kontorsarbetsplatsen allt oftare är hemliknande (soffgrupper för surfande, sittgrupper för samverkan och ståbordet för koncentration med allt inom Iphone-hörlurssladdsräckhåll om jag använder den fasta jobbdatorn för Spotify”). Allt gärna utfört i mångfaldsfärger med återbrukade gamla möbler (kostade ingenting) på ett SÅ personligt sätt.

 Klart att drömhemmet jagar motsatsen. Alla kan inte ha två hem men även den minsta boningen kan ha två anslag. Det är dags för en frizon med överlagd kyla när våra arbetsgivare har hijackat den privata sfären. Jag har vikt ut det privata till ledan, men aldrig mitt andra hem/jag… 

Fakta

Gert Wingårdh

Prisbelönt arkitekt

Dela artikeln

Journalist

Gert Wingårdh - ledarskribent

Fler artiklar