Weekly News

Expertpanel – Vanliga besvär som går att underlätta

Medvetenheten är avgörande

En ökad medvetenhet är den enskilt viktigaste faktorn i kampen mot njurrelaterade sjukdomar och besvär. Det handlar mycket om ett förbättrat samspel mellan individen och sjukvården för att hitta de där viktiga tecknen på att inte allt står rätt till så tidigt som möjligt. Med tanke på att vi i Sverige, precis som i så många andra länder, får en allt äldre befolkning samtidigt som vi i högre grad nu drabbas av de så kallade välfärdssjukdomarna, blir frågan högaktuell.
– Att vi kan öka medvetenheten är absolut viktigast för att tidigt kunna sätta in åtgärder, menar Jennie Lönnbro Widgren, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och utvecklar:
– Vi måste hitta orsakerna så tidigt som möjligt. Vi måste identifiera ett högt blodtryck och andra faktorer som kan leda till njurpåverkan för att direkt kunna gå in och försöka stoppa utvecklingen. Idag är det väldigt många som inte är medvetna om att man av olika orsaker befinner sig i farozonen.

Jennie Lönnbro Widgren vill också framhålla välfärdsbiten i sammanhanget:
– Det är utan tvekan en viktig faktor. Rökning, övervikt och ett stillasittande liv påverkar oss negativt och det gäller givetvis njurarna. Typ 2 diabetes som ofta direkt kan kopplas till den livsstil många har anammat under senare år, kan påverka njurarna negativt och på sikt leda till njursvikt.
– Om vi inom sjukvården får en möjlighet att upptäcka symtom tidigt ökar våra chanser avsevärt. Redan nu finns det mycket vi kan göra för att förhindra eller avhjälpa njurproblem samtidigt som forskningen hela tiden avancerar, förklarar Jennie Lönnbro Widgren.
Det finns mycket att göra!

Det finns egentligen två skäl till varför vi ser en generell ökning av urininkontinens; många lever allt längre och dessutom börjar vi nu se effekterna av vår inte alltid idealiska livsstil med överdrivna energiintag och för lite motion.
– Framför allt är det de demografiska faktorerna som bidrar till ökningen. I takt med att en allt större grupp människor når en högre ålder blir det naturligt så – de kroppsliga funktionerna, och i det här fallet talar vi om ytterst känsliga sådana, ska fungera felfritt under betydligt längre tid än tidigare, förklarar Ralph Peeker, överläkare och professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Men även vår livsstil har effekt på oss, precis som i så många andra fall. Övervikt, begränsad fysisk aktivitet och rökning påverkar våra kroppar i stor utsträckning och den känsliga urinblåsan är inget undantag.
Andra vanliga orsaker till urininkontinens är främst förlossning när det gäller kvinnor och prostataoperationer när det gäller män. Emellertid erbjuder sjukvården i dag en rad olika möjligheter för att lindra eller begränsa besvären.
– Beroende på de underliggande orsakerna kan man lindra patienternas besvär på en rad olika sätt. Det kan handla om såväl träning av berörda delar i kroppen som medicinering eller i vissa fall till och med kirurgiska ingrepp – det finns mycket man kan göra för att avhjälpa problemen och erbjuda patienterna en chans till ett bra liv, avrundar Ralph Peeker.

Enkelt och prisvärt att köpa glasögon

Smarteyes idé är att erbjuda designade glasögon av hög kvalitet till vettiga priser. Och visionen är att bli den mest rekommenderade optikern. Smarteyes ser inte glasögon som bara ett synhjälpmedel utan även en accessoar som utvecklar din personliga stil, oavsett tillfälle. I dag har man 63 butiker i Sverige. Vi har träffat Anders Zanton som är Smarteyes Sverigechef.

Hur kan Smarteyes pressa priserna?
– Vi har eget designteam i Göteborg så vi slipper betala för grossister och dyra varumärkeslicenser. Sen arbetar vi direkt med tillverkare och optiklaboratorium. Färre mellanhänder ger lägre priser helt enkelt.

Många tycker det är krångligt att köpa glasögon. Hur fungerar det hos er?
– Vår prismodell är rak och tydlig med tre enkelslipade och tre progressiva glas. Tillsammans med vår legitimerade optiker väljer du det som passar dig och dina behov bäst. Sen väljer du båge. Vi har hundratals bågar, men bara två priser på dem. Enkelt och smart.

Varför är ni med på Seniormässan?
– Det är ett perfekt tillfälle att träffa en av våra absolut viktigaste målgrupper. Många seniorer har sina glasögon för länge, synen förändras och du ska göra regelbundna undersökningar och byta glasögon då och då. Annars är risken stor att du får huvudvärk och blir trött, helt i onödan. Därför får alla som kommer till vår monter boka en gratis synundersökning.


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar