Weekly News

Med tid över för det goda i livet

Ju äldre vi blir, desto mer uppskattar vi stunderna av glädje och komfort som livet har att erbjuda.

Många seniorer har i den andan tagit för vana att resa iväg och koppla av när tillfälle ges. Speciellt populärt är det att vara borta under de mörka vintermånaderna som vi i Sverige gärna tar paus ifrån. I stället väljer man att spendera tid på varmare breddgrader och njuta av sol, avkoppling och gemenskap med likasinnade.

En del väljer också att investera i ett helägt boende utomlands där man spenderar några månader eller kanske till och med större delen av året.

Vi kan välja att bo i ett område med likasinnade kvinnor och män från 55 år samt uppåt i ålder. Lite som ett "studentboende för äldre" där aktiviteter och utflykter anordnas gemensamt och allt ifrån, vinprovning, yogakurs, kortspel, power-walks, musikaftnar, släktforskning, golf eller något helt annat. Trevliga, roliga sysselsättningar som många finner en gemenskap i, därtill i en behaglig miljö och med en ny kultur.

Pensionärer och 55 plus som lever i solen under vinterhalvåret är sedan länge vardagsmat framför allt utmed de spanska kusterna men hittills har den enda möjligheten varit att köpa eller hyra privata bostäder.

I Spanien finns numera bostadsområden med full service och planerade för utländska/Skandinaviska pensionärer och de som är 55 plus. De nya installationerna som integrerar segmentet seniorboende växer snabbt och räknar med allt som behövs för att svara på en mognare generations krav och behov.

Seniorboende innebär allt från aktiviteter till internationell sjukvård och erbjuds av dessa nya bostadsområden som är tänkta och skapade för just 50 plus.

Spanien, Frankrike och Portugal är mest intressanta länder för att slå ner bopålarna vid som 50 plussare.

Pensionera dig i Portugal med noll procent i skatt på privata tjänstepensioner. Portugal har en ny lagstiftning som medför att utländska pensioner helt kan undantas från portugisisk beskattning i tio år. Den nya skattereform, Non-Habitual Residence, ”NHR”, skapar mycket intressanta möjligheter för personer som flyttar till landet. Den skattemässiga situationen kan förbättras avsevärt och inte minst gäller detta svenska pensionsinkomster. Det förutsätter bosättning i Portugal och att man är begränsad skattskyldig och saknar väsentlig anknytning till Sverige.

I Spanien är skattefördelar för en svensk pensionär stora. Det är lägre skatt på pensionen, lägre kapitalbeskattning och fastighetsuppskov medges. Svensk allmän pension, beskattas i både Sverige och Spanien. Tjänstepension från privatsektor – beskattas i Spanien, Sverige får beskatta Tjänstepension från offentlig sektor – beskattas endast i Sverige. Privat pensionsförsäkring – beskattas i både Sverige och Spanien.

I Frankrike står livskvalitet och fördelaktig pensionsbeskattning i fokus. Frankrike bedöms av många bli en av de största destinationerna i framtiden för svenska pensionärer. Det är inte svårt att förstå varför, att flytta till Frankrike kan medföra att din pensionsbehållning efter skatt ökar drastiskt.

Redan i dag äger 50 000 svenskar boende i Frankrike, en siffra som sannolikt kommer att öka då fler inser vilka skattemässiga fördelar en pensionering i Frankrike medför. Lägg därtill en behaglig livsföring, angenämt klimat, närhet till Sverige och ett utmärkt kök. Vilket är en svårslagen kombination.

Dela artikeln

Journalist

Tina Gardsten

Fler artiklar