Weekly News

Eva Rydberg SENIORLIV

Med känsla för teater

Skådespelerska, sångerska, komiker, dansös och teaterchef - Eva Rydberg är en kvinna med många strängar på sin lyra. På äldre dagar har hon läst sig att sålla mellan anbuden, men det är fortfarande full fart framåt som gäller.

" Jag har två barnbarn som jag älskar att träffa. De betyder enormt mycket för mig och det är väldigt viktigt för mig att prioritera tid med dem."

Uppvuxen på Spångatan i Malmö kom Eva Rydbergs tidigt i kontakt med livet på scenen. Redan som liten gick hon på balettskola och spelade barnteater i Folkets Park och i yngre tonåren dansade hon i baletten på Malmö Stadsteater. När hon fick höra talas om att Povel Ramel sökte dansare till sin Knäppupp-revy skickade Eva en bild på sig själv och blev engagerad i ensemblen. Sedan dess har rollerna avlöst varandra i ett rasande tempo och under sin karriär har Eva såväl stått på scenen på Olympia i Paris som varit clown på Cirkus Scott. Många känner i dag henne främst som chef för populära Fredriksdalsteatern, och Eva Rydberg har knappast slagit av på takten med åren.

Just nu står hon mitt uppe i förberedelserna inför premiären av uppsättningen av Farmor och vår herre på Helsingborgs Stadsteater. Eva Rydberg spelar rollen som Farmor, en roll hon beskriver som en fantastiskt spännande utmaning.

– Med åren har jag har lärt mig att tacka nej till mycket, numera tackar jag bara ja till sådant jag verkligen vill göra, säger hon.

I sin roll som Farmor talar Eva Rydberg med Gud om livet hon levt och om varför det inte blivit som hon tänkt sig. Farmor i pjäsen sitter ensam och kvarlämnad på släktens gods, medan barn och barnbarn är långt borta. Farmor minns barnens skratt som brukade eka på gården och leken som rusade genom de många rummen. Nu har tystnaden tagit över och varken barn eller barnbarn fyller längre släktgården med liv. Det är en verklighet som ligger långt ifrån Eva Rydbergs egen.

– Jag har två barnbarn som jag älskar att träffa. De betyder enormt mycket för mig och det är väldigt viktigt för mig att prioritera tid med dem, säger hon.

Själv bor Eva Rydberg i den lilla skånska byn Hittarp, dit hon flyttade efter att ha tillbringat en rad intensiva år som artist i Stockholm. Hon berättar om vardagen som frilans i huvudstaden, om hur roligt det var men också om osäkerheten och hur svårt det var att tacka nej till möjligheter och erbjudanden. Stressen tog ut sin rätt och till slut fanns orken inte längre kvar.

– Jag gick in i väggen, helt enkelt. Jag hade arbetat med tre jobb samtidigt, först var det tv på dagen, sedan Oscarsteatern på kvällen och så till slut Krogshow in på småtimmarna, berättar hon.

Eva Rydberg skrattar och säger att det är en av poängerna med att bo i Hittarp, det är en bra ursäkt för att tacka nej till saker. Man kan alltid skylla på den långa resvägen.

– Nu är jag noga med att ta hand om mig själv och min kropp. Jag har varit vegetarian i perioder och jag strävar efter en balans i tillvaron.

Det där med balansen är dock lättare sagt än gjort ibland, för det här energiknippet som inte bara är skådespelare utan även chef för Fredriksdalsteatern. För Eva Rydberg är arbetet med att förbereda sommaren 2017 redan i full gång och hon talar med stor entusiasm om föreställningen vars namn vid tiden för den här intervjun fortfarande är hemligt.

– Jag kan fortfarande inte avslöja vad vi kommer att sätta upp för material i sommar, däremot kan jag med glädje berätta att huvudrollerna komma att spelas av Sussie Eriksson och Ola Forssmed.

När Eva Rydberg inte ägnar sig åt teatern eller familjen så tillbringar hon mycket tid som volontär på Hillesgården. Hillesgården har fått sitt namn från det latinska ordet Hilaritas, vars innebörd kan sammanfattas som ”inre livsglädje i det man gör”. Gården drivs av en stiftelse och här pågår en rad olika verksamheter, alla med det gemensamma målet att bidra till människors hälsa, balans och inre livsglädje. Hillesgården ligger Eva Rydberg varmt om hjärtat och hon spenderar mycket av sin lediga tid där.

– Jag hjälper till med aktiviteter av olika slag och hugger i lite där det behövs för stunden. Ibland hjälper jag till i serveringen, ibland är det något annat, säger Eva.

På Hillesgården är alla välkomna och besökarna kan ta del av en rad arrangemang, som kulturkvällar, vernissage och konserter.

– Många stora namn har uppträtt på Hillesgården, till exempel Birgit Nilsson och Lill-Babs, säger Eva.

Varje år delar Hillesgården ut ett pris för Medmänsklighet och Mod och då är det Eva som är prisutdelare. Just nu är även arbetet med 2017 års Hillesgårdsrevy i full gång, och ni kanske kan gissa vem som regisserar? Det gör Eva Rydberg.

Fakta

Fredriksdalsteatern

Eva Rydberg är chef för Fredriksdalsteatern i Helsingborg, en av Europas vackraste friluftsteatrar som varje sommar lockar över 50 000 besökare. Sommaren 2017 sätter Fredriksdalsteatern upp pjäsen Hotell-liggaren, med bland annat Ola Forssmed och Sussie Eriksson i huvudrollerna och med Sven Melander som regissör.

Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar