Weekly News

Matupplevelser för alla smaker

Mitt kök är Nordens största mat- och dryckesmässa. I år erbjuds besökarna bland annat en ny saluhallsdel där du hittar Sveriges bästa landskapsmat och flera svenska stjärnkockar deltar i arrangemanget.

”Nytt för i år är ett saluhalls- område för det småskaligt och lokalt producerade.”

Åsa Bard Talborn är biträdande projektledare för Mitt Kök-mässan. Hon framhåller mässans bredd och mångfald.

– Kännetecknande för Mitt Kök-mässan är att det finns lika mycket för den som är matintresserad som för den som är dryckesintresserad, säger hon.

I år har de mindre, svenska producenterna fått ett eget saluhallsområde. Där ges det småskaliga och lokalt producerade en egen arena och bland annat lokala mejerier, bryggerier och rökerier visar upp sina produkter. Här får besökaren tillfälle att möta verkliga eldsjälar. I området står bland andra diplomerade småföretag som är nominerade till hederspriser i Jakten på Sveriges bästa landskapsmat. De har under året valts ut av Husmansbord i Grythyttan och en panel med bland andra Carl-Jan Granqvist och andra proffs och livsnjutare.

– På mässan kommer det även att finnas tre olika scener där kända mat- och dryckesprofiler delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter, säger Åsa Bard Talborn.

Till mässan kommer flera av Sveriges främsta krögare och det finns något för alla smaker. Bland annat deltar Sjömagasinet, en av Göteborgs bästa restauranger med stjärnkrögarna Gustav Trägårdh och Ulf Wagner. Här serveras läckerheter från havet och i anslutning till restaurangen kommer det att finnas en ostronbar där ostronexperten Franck Alfvin gästspelar. Ett annat gästspel görs av Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, som bland annat haft ansvar för Nobelmiddagen flera gånger. Han står bakom Andreas bästa burgare som satsar på att erbjuda besökarna kvalitetshamburgare. Mässans besökare kan även välja att avnjuta en gastronomisk måltid i Mitt köks återkommande pop-up restaurang Kockarnas Krog där några av Sveriges främsta kockar och konditorer sammanställt en unik meny för mässan.

På mässan har besökarna möjlighet att delta i vinprovningar med några av världens ledande vinhus.

– I år har vi bland annat satsat på vinprovningar i mindre, slutna rum. Det är bokningsbara provningar för ett begränsat antal personer och leds av proffs som guidar bland smakerna, berättar Åsa Bard Talborn.

Till Mitt kök kommer bland andra Penfolds, som grundades 1844 av engelsmannen doktor Christopher Rawson och som sedan har dess spelat en ledande roll i att sätta Australien på den internationella vinkartan. Provningarna leds av Penfolds rödvinsmakare sedan 25 år tillbaka, Andrew Baldwin.

Fakta

Fakta

Mitt Kök Stockholm pågår mellan 5-8 november på Stockholmsmässan. Samtidigt med Mitt Kök pågår även Fotomässan 6-8 november. Mitt kök arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med TV4 och mattidningen Allt om Mat. På programmet står bland annat provsmakningar, produktnyheter, kokböcker, mattidningar och flera scenframträdanden.

Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar