Weekly News

Livet bör bestå av kalas – allt annat är en transportsträcka

På Vinkällare Grappe i Stockholm, välkomnas jag med en charmant kyss på handen av en galant och som alltid mycket välklädd Carl Jan Granqvist.

Jag har ju haft nöjet och fördelen att alltid få arbeta med det som varit min stora passion i livet.

Carl Jan Granqvist är helt och hållet sitt eget varumärke, kanske en av få som lyckats skapa och behålla det utifrån en mångårig som genuin kunskap. Hans vurm för allt som har att göra med mat och dryck, kopplat till en historia har gett oss svenskar en vardaglig insikt i gastronomins förträffliga värld.

Pionjär i Sverige blev han för Sapere-metoden, som innebär att man vid kompositionen av en måltid utöver smaksinnet, också tar hänsyn till gästens alla andra sinnen.

Intresset för kokkonsten odlades tidigt och däri ingick också devisen från mor Mai som Carl Jan tog fasta på.
– Livet består av kalas, min pojke glöm inte det – allt annat är bara en speditionssträcka.

Carl Jans uppväxt i Västernärke i Hidinge socken var härlig. Han var ett mycket älskat barn av en mor som var textillärare och en far som var skolchef och kantor. Tillsammans med Tant Ella, som var familjens trotjänarinna uppmuntrades han att sälja ägg från de egna hönsen, plocka blommor för att binda till kransar och experimentera med både måltider och servering.

Detta resulterade i att Carl Jan redan vid 15-års ålder i smyg drev pensionat i hemmet utan föräldrarnas vetskap när de båda var bortresta.

Från junior till senior, hur lever man livet på bästa vis?
– Jag har ju haft nöjet och fördelen att alltid få arbeta med det som varit min stora passion i livet.

Det att jag uppnått en ålder av 71 år, märker jag endast när jag kliver ur taxin och tittar mig i spegeln, jag upplever mig själv fortfarande som en ung gamäng i sinnet, skrattar Carl Jan.

Vi sitter i Vinkällare Grappe, som Carl Jan var med och startade redan 1986. Möjligheten att få njuta av ett gott och vällagrat vin tillhör livets subtiliteter, men inte många har i dag möjlighet att lagra vin under optimala förhållanden om man lever ett liv i en modern bostad av i dag.

Privatpersoner och företag ges därför möjlighet att lagra och provsmaka viner genom ett årligt abonnemang genom Vinkällaren Grappe.

En tidig satsning med tanke på att det var mindre än tio procent av befolkningen som smakade vin så sent som 1970 i Sverige.
– Vi har blivit finsmakare i allra högsta grad och gått från ytterlighet till ytterlighet rent historiskt sett gällande våra dryckesvanor, berättar Carl-Jan.
– Som den välmående, välsituerade och beresta medelklass vi i dag består av i Sverige så kan vi vårt vin.

Snart, har vi lagt sommaren bakom oss och skördetiden står för dörren.

Närmast väntar skaldjurssäsongen och först på tur står insjökräftorna, därefter krabba, havskräftor och hummer. Vad smakar vi då helst i glasen till dessa råvaror?
– Ja åh, tänk sådant spann av lokala råvaror vi har i Sverige och som vi faktiskt hyllar med olika gastronomiska händelser, utropar Carl Jan och sveper stort med handen.
– Till ljumma havskräftor vill jag gärna smaka en Chablis eller vit Bordeaux.

Vilken dryck föreslås till den norrländska traditionen – surströmming?
– Jag älskar surströmming. Under min uppväxt serverades jag den med lite mjölk, vilket var utmärkt. I dag föreslår jag öl då det passar ihop med surströmmingens så kraftfulla smak.

De allra flesta viner som säljs i dag behöver vila några år för att komma till sin absolut fulla rätt.

Vad ska man tänka på om man vill skaffa sig vin som investering?
– Satsa på säkra kort, säkra distrikt som Bordeaux och Champagne. Visst det finns fantastiska viner från den nya världen men vi har fortfarande för lite kunskap om dessa viners lagringskapacitet, förklarar Carl Jan. Allt hänger ju förstås ihop med hur vår omvärld ser ut ur ett ekonomiskt perspektiv.
– Själv skulle jag ändå föredra att få lämna efter mig en god vinkällare i stället för några trista litografier, men det är ju jag det, skrattar Carl Jan och blinkar skälmskt – som bara Carl Jan kan. 

Fakta

Carl Jan Granqvist föddes i Hidinge, Närke 1946. Han är vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Han importerar vin och har sitt egna varumärke: Carl jan. I dag äger och driver han Saxå Herrgård beläget mellan Grythyttan och Filipstad.

Dela artikeln

Journalist

Tina Gardsten

Fler artiklar