Weekly News

Legolas.bet vill hjälpa sporten på traven

Sveriges nya travsportbolag Legolas.bet har slagit upp portarna. Grundarna står med båda fötterna stadigt inom hästsporten och bakgrunden till bolaget är att man vill ge mer tillbaka till travsporten.

Personerna bakom bolaget är Rune Andersson i Mellby Gård och Oscar Croon, vars intresse för hästsport parat med intresset för spel, blev grunden till det gemensamma bolaget Legolas.bet. Med sig har man namnkunnige travlegenden, tillika en av Sveriges största uppfödare Lutfi Kolgjini, som ska hjälpa Legolas.bet att nå ut med sitt budskap.

– Lutfi är en av de mer etablerade inom travsporten och kommer att bli en konkret del av marknadsföringen genom sponsorsamarbete. Vi har valt att jobba med honom då han är aktiv inom samtliga led av sporten, säger Oscar Croon.

Kostnader för hästägarna har ökat de senaste åren. Hovslagare, foder, veterinärer och träning är dyrare, medan prispengarna inte alls haft samma uppåtgående kurva. Grundarna bestämde sig för att göra slag i saken efter att under flera år ha sett travsporten gå sotdöden till mötes.

– De aktiva har minskat stadigt. En miljon människor spelar på trav på ATG varje lördag, medan bara 200 000–300 000 tittar på sändningarna på TV. Spelet är alltså väldigt viktigt för sporten. Vi gav oss in i detta för att hålla sporten på den nivå den är i dag, så att den inte ska krympa mer. Vi vill förändra sporten genom spelet. Konkurrens är bra för travsporten, det stimulerar spelbolagen och ger på så sätt i sin tur mer pengar till sporten. En växande, livskraftig sport drar i sin tur fler intresserade spelare, och så är den positiva spiralen igång.

Legolas.bet har sedan den nyss genomförda lanseringen hunnit bli ett alternativ till Betsson, Unibet och ATG, den senare som dominerat på den svenska travspelsmarknaden i 43 år. Målet är att bli en aktör som gör sporten bättre och ger den bättre förutsättningar, vilket är tänkt att leda till nya satsningar. Oscar tror att anledningen till att ingen gett sig in på marknaden tidigare är att poolspel och trav som publiksport i princip är begränsat till de nordiska länderna och Frankrike. EU-regleringen gör det dock möjligt att starta spelbolag av den här typen i länder med friare spellagstiftning, som exempelvis Malta, där Legolas.bet är registrerat och rikta sig mot andra marknader inom EU.

Nu finns ett förslag om nya regleringar för spelbolag i Sverige. Spelregleringen, som troligen kommer 2019, kommer förmodligen att göra det möjligt även för bolag baserade i Sverige att ge sig in på marknaden.

Oavsett om den möjligheten öppnas finns det dock fördelar med att vara placerad på Malta:

– På Malta är bolagsskatten fem procent för maltesiska bolag med utländska ägare. Man har en låg spelskatt, jämfört med i Sverige, där spelskatten är hög. Detta gör att vi kan konkurrera med större aktörer som ATG, samt ge mer tillbaka till travsporten och till spelarna. 12 procent av omsättningen går tillbaka till travsporten. Spelarna får minst 5 procent mer tillbaka för sina spelade pengar än vad de får via ATG.

Hur utvecklingen för Legolas.bet blir är ännu oklart. Rätt gjort skulle Legolas.bets modell även kunna appliceras på ridsporten och ge mer pengar tillbaka även till den. Kan man införa en säker tidtagning, säkerställande av en ren och korrekt sport, regler och villkor som är samstämmiga och som går att lita på, samt en administrativ struktur så skulle det kunna gå, förutsatt att det blir tillräckligt intressant att spela på, säger Oscar. 60 procent av de som spelar på sport spelar också på hästar, så kanske blir det fler sportspel, då det ligger inom samma nisch. Men ett steg i taget. I nuläget hoppas de båda grundarna främst att folk kommer att testa Legolas.bet och på så vis hjälpa sporten på traven. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar