Weekly News

Kulturell helhetsupplevelse i Göteborg

Hösten är teaterns tid. Göteborgs Stadsteater bjuder in till en helhetsupplevelse med fullspäckat teaterprogram och teatermiddagar med ekologisk, närproducerad meny.

Kulturen blomstrar. Utvandrarna, Vilhelm Mobergs älskade klassiker, regisserad av Pontus Stenshäll, har premiär den 8 september och gestaltar med humor och värme men också stort allvar, hur Kristina och Karl-Oskar lämnar sitt fosterland för att undgå svält och umbärandena och söka ett bättre liv på andra sidan Atlanten.

I september har också Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band urpremiär, som en hyllning till femtioårsjubileet av Beatles LP med samma namn. Hela skivan framförs av Pepperland, enligt många världens bästa Beatlestolkare. Föreställningen leds av Adde Malmberg med kända gäster. Passa på att nynna med till Lucy in the Sky with Diamonds eller With a Little Help from my Friends och minns det ljuva 60-talet.

Skratt och skräck bjuder den svarta komedin Tidningshuset som Gud glömde på med start i september. En närproducerad historia om Stampen i akut ekonomisk kris från nutid till 90-tal, full av satir och drama signerat Gertrud Larsson. November bjuder på kärt återseende av Karl Gerhard, revykungen, i denna uppsättning gestaltad av Tomas von Brömssen. Stor ensemble, musik, sång och dans utlovas. Temat i uppsättningen är ytterst aktuellt: Året är 1940 och Karl Gerhard går till angrepp mot regeringens flata hållning mot Nazismen och Tyskland, som just ockuperat våra grannländer Norge och Danmark. Det går så långt att UD och regeringen blandar sig i och tar upp kupletten Den ökända hästen från Troja till diskussion.

Föreställningen är, enligt regissören Eva Bergman ”underhållande och gör motstånd mot mörkerkrafterna”. Teateråret 2017 avslutas med Gösta Berlings saga som har premiär den 15 december. Selma Lagerlöfs klassiker bjuder, i regi av Rikard Lekander, skräckens mästare, på galghumor, skräckromantik, ilska, förälskelser, ondska och godhet – allt i en omtumlande föreställning. För teaterfantaster finns Teaterkortet, som ger dig ett abonnemang på fyra valfria pjäser och förtur till salongens bästa platser, oavsett när du bokar.

Under hela hösten finns även möjligheten att här se kortare skådespel, så kallad Lunchteater, under tiden man äter en bit mat. Det blir gästspel med en ny teateruppsättning varje vecka ända fram till jul. Foajébaren är en del av Stadsteaterns helhetsupplevelse, och förutom bistromeny finns även Teatermiddagen, ett stående erbjudande som innebär att du vid bokning av biljetter kan lägga till en- eller tvårätters middag för 195 respektive 270 kronor och få en helkväll med mat och teater.

Restaurangen Foajébaren är med sitt fokus på ekologiskt och närproducerat ett förstklassigt alternativ, även för dig som inte går på någon föreställning. Den vackra 30-talsmiljön erbjuder även härlig utsikt över Götaplatsen och de kärleksfullt komponerade, säsongsinspirerade menyerna ackompanjeras av vin ur en imponerande, ekologisk vinlista.

Svanenmärkning, miljödiplomering och KRAV-godkända råvaror garanterar en upplevelse som gör både dig och miljön gott. En dag i veckan har man också valt att göra helt vegetarisk. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar