Weekly News

Camilla Wallander, VD Berghs UTBILDNINGAR

Kreativa utbildningar populära bland studenter

Utbildningar med kreativ inriktning står högt i kurs hos många studenter. Det finns ett stort utbud att välja på och många ger möjlighet till arbete efter examen.

"Vi förändrar våra utbildningar konstant eftersom utvecklingen är så snabb."

Dagens samhälle kräver nya innovativa lösningar där det kreativa tillsammans med teknik går hand i hand. Berghs har en lång tradition av kreativa utbildningar, kurser och program. Ansökningarna till Berghs heltidsprogram ökade med 22 procent från föregående år. Främst är det utbildningar inom kreation, design strategi, digitalt, PR och produktionsledning. De områden som ökade mest är strategisk kommunikation, Art Direction och Copywriting. 


För många studenter kan steget ut i verkligheten och en vardag på en arbetsplats bli en aning chockartad. Tid för praktik ger studenten förståelse för vad som möter efter examen. Camilla Wallander som är VD på Berghs säger:
– Det som gör Berghs unikt är det nära samspelet med näringslivet. Varje dag är det lärare från olika företag, byråer, organisationer och start-ups hos oss som utbildar. Ett stort nätverk med kontakter är viktigt och det är något man får med sig från Berghs. Vi jobbar integrerat med att blanda strategi och kreation samt övar på att jobba i team, vilket är eftertraktat av företag. De som söker Berghs har stark motivation att lära sig och lära av varandra. 

Camilla fortsätter berätta att det är viktigt att anpassa utbildningen efter samhället. – Vi förändrar våra utbildningar konstant eftersom utvecklingen är så snabb. Nya ämnen, nya områden, nya lärare och ny pedagogik. Nu är hälften av alla våra utbildningar fokuserade på digitalt och innovation. Men vi står fortsatt för vikten att hålla balans mellan bas och spets, grundläggande påverkansteorier och det senaste inom till exempel digital analys och mätning. 

På Berghs upplever de att intresset för intensivkurser och även kurser på distans är väldigt populära. Behovet av att vidareutbilda sig har kommit allt mer på tapeten.
– Det vill vi absolut vara med och stötta, säger Camilla. 

Det funkar alldeles utmärkt att plugga på distans även inom kreativa ämnen. Till exempel har Leksands folkhögskola en kurs i kreativt entreprenörskap på distans. – För många av våra deltagare innebär deltagandet mer än teoretisk kunskap. De får överföra sina praktiska kunskaper direkt på sina idéer. Även nätverket och kontakterna har de nytta av lång tid framåt. Det kan till exempel vara en silversmed som vill skapa unika askar till sina smycken som samarbetar med en bokbindare, berättar Fia Palmgren som är kommunikatör på Leksands folkhögskola.

Under kursens gång hålls olika föreläsningar och workshops varvat med enskilt arbete. Alla lärare är verksamma som egna företagare med kunskaper och erfarenheter inom design, kommunikation, projektledning, affärsutveckling, coachning, ekonomi, marknadsföring, försäljning, sociala medier, personligt ledarskap med mera. Leksands folkhögskola ger även en distanskurs för dig som redan är arkitekt, konstnär, bildlärare, designer eller intresserad i ämnet färg och ljus som rumsligt fenomen. Kursen kallas Färg-Ljus-Rum. Ljusets betydelse och färgernas påverkan används mer och mer i det offentliga rummet vilket ger utrymme för kreativa inslag på ett nytt sätt.

Dela artikeln

Journalist

Anette Karlsson

Fler artiklar