Weekly News

Henrik Stenson, Nick Faldo, Alex Norén HÄLSA & SPORT

Kampen om kungatronen och den gröna kavajen

Arnold Palmer är the King of Golf, likt Elvis är the King of Rock’n’roll. Det är titlar du förtjänar och i framlidne Arnolds fall anses det tveklöst vara han som betytt mest för att popularisera golfen i modern tid. Men oaktat att kungatiteln inom golfen är ”tagen”, är det många som aspirerar på att komma högst upp på tronen. Under Arnold Palmer Invitational på Bay Hill i Orlando för några veckor sedan, fanns flera av världens bästa spelare.

På plats för att hedra Palmer, och fajtas om tronen, fanns bland många andra, fjolårsmästaren Jason Day, Rory Mcilroy och vår egen stolthet Henrik Stenson. Det här är en tävling som Henrik gärna vill vinna. De senaste åren har han "slarvat" bort segern på de sista tre fyra hålen. Dags nu för revansch?
– Det hoppas jag verkligen säger Henrik i en intervju innan tävlingen. Jag är bättre förberedd än någonsin. I och med min sjunde plats i Innisbrock känns också spelet och formen på topp, berättar han.

Det var många, inklusive Henrik själv, som hade höga förhoppningar inför tävlingen. Tyvärr infriade inte Henrik dessa. Han missade kvalgränsen och fick ledigt över helgen. Samma sak sker för Henrik under Shell Houston Open ett par veckor senare. På amerikanska Golf Channel undrar man om ”the Iceman” har börjat smälta. Har Stenson som länge spelat som en perfekt robot, fått grus i sitt maskineri? Frågan infinner sig: Houston, do we have a problem?

Nej, menar Nick
Faldo, flerfaldig majorvinnare. Han tror att Henrik, redan var i Masters-mood, och hade svårt att fokusera här och nu.

Henrik Stenson själv
gillar the Masters, även om han säger att Augusta National är den av majorbanorna som passar honom sämst. Bästa placeringen på elva starter, är en 14:e plats. Det duger inte tycker han och ändrar därför sin spelstrategi på en del hål. – Jag har spelat lite för konservativt tidigare, berättar han. Augustas ruffar är rätt snälla och fairways breda. Jag kommer att använda drivern på fler hål än tidigare. Jag hoppas att det ska löna sig, säger han.

Men det är inte bara Henrik som vill vinna. Här finns också världstian, Alexander Norén från Haninge utanför Stockholm. Alex Norén hade ett fantastiskt 2016. Han vann fyra tävlingar och avancerade till nionde plats på världsrankingen. Det öppnar upp enorma möjligheter.

För första gången får han spela the Masters på Augusta, plus alla andra majors 2017 för den delen. Det är en omställning för Alex. Han har just flyttat hem från Monaco till Stockholm, men under vintern hyrt en bostad i Florida. Frågan är då om han sportsligt vill etablera sig på PGA-touren eller om han fortsatt vill befästa sin status som en storpelare på Europatouren.
– Florida har varit en temporär satsning över vintern men fokus är fortfarande på Europatouren och de stora internationella tävlingarna, säger han. Basen kommer fortsättningsvis vara i Stockholm. Det är så skönt att hinna landa i hemmet mellan tävlingarna, menar han.

Till Europatouren återvänder Alex i maj.
– Det här är första året då jag har möjlighet att helt planera spelschemat eftersom jag tack vare min världsranking vet vilka tävlingar jag kommer med i redan i början på året.

I förra veckan hade Alex för första gången chansen att bekanta sig med Mastersbanan. Hur var det då att spela in på Augusta? – En underbar upplevelse, skrattar han. Det var så häftigt att få uppleva banan på plats. Det var otroligt mycket mer höjdskillnader än jag trodde. Dessutom var greenerna grymt snabba redan nu.

Passar banan ditt spel?
– Många av utslagen är hål som du vill slå en draw på (skruv från höger till vänster). Mitt naturliga slag, en fade, är tvärtemot det, så banan passar egentligen inte perfekt. Men närspelet och puttningen kommer att vara viktiga komponenter, så jag hoppas få till mitt närspel till 100 procent.

Vad i din golf måste du förbättra för att nå hela vägen och få ta emot den gröna kavajen av fjolårssegraren Danny Willet på söndag?
– Jag har tillsammans med min tränare Matt Belsham satsat mycket över vintern på att förbättra utslag och framförallt längden i drivern. Att slå långt och rakt är en nyckelkomponent i majortävlingarna. Längden innebär att, även om jag missar fairway, så kommer andraslaget att bli enklare i och med att det är kortare kvar. Det kan göra stor skillnad i den tuffa ruffen på de största tävlingarna, menar han.

Alex Norén har alla förutsättningar att lyckas. Han är träningsflitig, ödmjuk och ambitiös. När du ser honom under tävling, slås du av hans extrema fokus. Men det stora klivet på världsrankingen gör honom numer till ett hett byte. Det är många som rycker i honom och vill att han ska ställa upp på allt möjligt.
– Jag har ett bra team där min bror, Andreas Lagercrantz, agerar som manager och kontaktperson. Det krävs mycket hjälp för att klara av att resa runt jorden, hinna träna tillräckligt mycket, spela de cirka 30 tävlingarna och samtidigt hinna fokusera på min familj och min lilla dotter, säger han.

Förhoppningsvis får någon av familjerna Norén eller Stenson se sina män i en ny grön kavaj efter helgen. Att vinna the Masters är stort. Det är att skriva golfhistoria.

Dela artikeln

Journalist

Göran Nordqvist

Fler artiklar