Weekly News

Jessica Lundgren på Hagby Gårdsfågel MAT & DRYCK

Expertpanel med Jessica Lundgren

Varför tror du att den ekologiska "boomen" har kommit just nu?

– Verkligheten kommer i kapp oss. Konsumenterna har blivit mer medvetna om hur maten blir till. Vi matas hela dagarna med miljökatastrofer, hur vattnen blir försurade och djurarter dör ut. Jag tror vi är tvungna att agera och ställa om för så som den stora industrin ser ut i dag är inte hållbart.

När och varför gjorde ni valet att helt köra helt ekologiskt?

– Vi har ju egentligen kört enligt de ekologiska "reglerna" sedan 2002, men det var först i våras som vi beslutade oss för att bli certifierade.

Har kraven från konsumenter ökat avsevärt?

– Ja, det får man nog säga. Konsumenterna har blivit mer medvetna och även mer fixerade vid märkning som ”krav”, ”eko” eller ”fair trade” och tror i många fall att det är bättre än att köpa närproducerat. Frågan är då, är det verkligen det? Är det bättre att köpa en eko-kyckling från Frankrike än en närproducerad småskalig kyckling från grannstaden om enda skillnaden är ett grönt märke på förpackningen?

Hur tror du framtiden ser ut för "matnyttigheten" och den ekologiska maten?

– Jag tror att det har en lysande framtid och jag hoppas att det inte längre behövs en eko-stämpel utan att den ekologiska uppfödningen kommer bli normen.

Vilka produkter valde ni att göra ekologiska först och varför?

– Vi har valt att certifiera gården, alltså lantbruk och uppfödning, samt slakteriet. Då får vi alla våra fåglar ekologiska.

Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar