Weekly News

Jästbolagets bakskola

Att baka hemma är en naturlig förädlingsprocess. En förvandling av något enkelt till något ädelt, dvs vårt dagliga bröd. Doften av nybakat bröd är en hemtrevlig och välkomnande doft som sprider gemytlig stämning i hemmet. Det är en doft som vi förknippar med trygghet, omtanke och värme. Hembakat bröd uppskattas av alla. Det är gott, nyttigt och man vet vad man äter. Att knåda en deg kan ge en känsla av terapi och harmoni.

"Lär man sig att handskas med en bra grunddeg blir man snabbt en bra hemmabagare."

Vem som helst kan lära sig att baka. Att mäta upp ingredienser och blanda till en deg är ingen svår konst. Lär man sig att handskas med en bra grunddeg blir man snabbt en bra hemmabagare och snart kan man själv experimentera med olika mjölsorter, utbakningssätt och varierande garnering. Brödets smak kan varieras med hjälp av mjölet. Vetemjöl ger ett lätt och luftigt bröd. Grova mjölsorter ger ett grövre, lite mer kompakt bröd. Fullkornsmjöl gör brödet rikt på fiber och ger en mer mustig smak. Vill du förbättra dina kunskaper om bakning med jäst är du välkommen att ta del av vår bakskola.

Lyxiga saffranskorpor


40-50 st  1 tim  3 tim 20 min

Dessa skorpor är underbara året om.

Inte bara en skorpa utan en lyxskorpa med smörfyllning.

1. Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.


2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck sedan med plast och låt vila i ca 30 min.


3. Kavla ut hela degen till en stor rektangulär platta och bred ut fyllningen över hela degen.


4. Rulla ihop degplattan till en lång rulle på ca 4-5 cm i diametern. Skär bort resterande deg, så rullen inte blir större. Lyft sedan över hela rullen till en plåt med papper.


5. Fortsätt sedan på samma sätt med resten av degen.


6. Ställ plåtarna i en avstängd ugn med 


endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.


7. Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker.


8. Grädda i ca 190 grader i ca 15-17 min eller tills rullarna har fått en fin färg och känns lite stabila.


9. När rullarna har svalnat skär vi upp dem i ca 1,5-2 cm breda bitar och sätter den på plåt med lite mellanrum så de kan torka i ugnen.


10. Torka skorporna i  170 grader i ca 10 -15 min eller tills skorporna är helt torra.


Tips!

Tillsätt gärna ett par matskedar konjak till saffranskoket. Då blir både färgen och smaken kraftigare.

Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid Steg 1. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.


Ingredienser 

1 pkt (50g) KronJäst för Söta Degar, färsk

19 dl (1150g) vetemjöl special 

3 dl (300g) mjölk

1 dl (100g) vatten

1 st (50 g) ägg

200 g smör, rumsvarmt

1,5 dl (135 g) socker

1,5 tsk (9 g) salt

Saffranskok

2 pkt (1g) saffran

2,5 msk (50g) ljus sirap

1 dl (100g) vatten


Värm upp saffran, vatten och sirap till ca 60°C


Fyllning

250 g smör, rumstempererat 

4 dl (250g) farinsocker

2 tsk (10g) vaniljarom

2 msk (20g) maizenamjöl


Pensling

1 ägg

Garnering

Socker



Använd rätt jäst

Jästen är ”hjärtat i degen” och har den betydelsefulla uppgiften att göra brödet poröst, samtidigt som det ger brödet smak och arom. Det är en naturlig en basingrediens när man bakar matbröd (med jäst) eller vetebröd.

Jästen bryter ner stärkelsen/sockret till koldioxid och alkohol (etanol). Koldioxiden bildar små luftbubblor, vilket gör att degen jäser och blir luftig. Den lilla mängden alkohol som bildas i degen är finfördelad och hålls kvar under jäsningen och försvinner vid gräddningen.

För att säkra att du får ett bra bakresultat, bör du använda rätt jäst utifrån vad du ska baka. Använd KronJäst för Matbröd eller KronJäst Ekologisk när du bakar matbröd med mindre än 2,5 msk socker/sirap per 14 dl mjöl. Bakar du däremot ett ”sött bröd” (mer än 2,5 msk socker/sirap per 14 dl mjöl) t ex kanelbullar, är det en fördel att använda KronJäst för Söta degar. Brödet och bullarna blir större och luftigare med rätt jäst. Vill du baka söta bröd med ekologisk jäst rekommenderar vi att du låter degen jäsa ytterligare ca 30 min då degen behöver lite extra tid för att jäsa klart. Färskjäst är en färskvara som måste hanteras med hänsyn till nedan temperaturförhållanden:
  

< 0°C Jästen bör inte frysas, eftersom jästcellerna kan frysa sönder/förlora jäskraft

0 - 4°C Perfekta lagringstemperaturen, upp till +8°C är acceptabelt

26 - 28°C Bästa/lagom degtemperatur

37°C Degspadets temperatur vid lösning av färskjäst

37°C Rätt temperatur på degspadet för lösning av torrjäst

> 50°C Jästcellerna dör, men vid avbakningen fortsätter brödvolymen att öka




Fakta

www.jastbolaget.se

Dela artikeln

Journalist

Redaktionen

Fler artiklar