Weekly News

Jaktturism lockar många – stort utbud i Sverige

Jakt har kommit att bli väldigt populärt och med det har också jaktturismen ökat avsevärt. Sverige är en populär destination för jägare eftersom man här hittar ett av Europas bredaste viltbestånd. Dessutom finns det möjlighet att uppleva många olika sorters jakt här, så som drev-, smyg- och vakjakt.

I dag finns över 1 000 företag som är verksamma inom jaktturism i Sverige. Till exempel finns företag som säljer hela jaktpaket och jaktarrangemang. Andra företag arrangerar jaktevenemang på egna marker med fokus på representation åt sina kunder. Det finns även aktörer som arrangerar guidning och förmedlar olika sorters jakt. 2012 omsatte jaktturismen cirka tre miljarder kronor i Sverige.

Det finns också ett stort stöd för utvecklad jakt- och fisketurism i Sverige. Enligt en ny avhandling från SLU, skriven av Anders Kagervall, är nyetablering av jaktturism dock inte utan sina fallgropar. Starkast stöd för jakt och fiske finns hos personer med egen erfarenhet av jakt, fiske eller plockning av svamp och bär. Om man bor i en stad eller på landsbygden har däremot liten betydelse.
– Här finns det möjligen en komplikation för företag som vill satsa på jakt- och fisketurism. Våra undersökningar visar nämligen att det finns en risk att boende i de områden där en ökad jakt- och fisketurism är trolig kan uppleva ett intrång, då de själva ofta är användare av jakt- och fiskeresursen, säger Anders Kagervall.

Enligt John Jensen, som driver Jaktförmedling.se, är det framförallt två typer av jakt som är särskilt populära.
– Frågar man danskar så är det vildsvinsjakt, och om man frågar svenskar är älgjakten mest populär, säger han.
Östliga Sverige tror han är bäst när det kommer till jakt i Sverige.
– Där finns i dag mycket vildsvin och det har inte kommit dit vargar ännu.

Vad är viktigt att tänka på om man ska ge sig ut på jaktresa?
– Om möjligt, välj en erkänd jaktförmedlare eller rekommendationer från andra jägare, säger John Jensen. Smygjakt är en typ av jakt som har kommit att öka i popularitet. Smygjakten görs ofta ensam och syftet är att med bra utrustning och bra kläder som inte prasslar smyga på sitt byte.

Jaktformen beskrivs som spännande eftersom man aldrig helt säkert vet vilket djur som kan dyka upp. Smygjakt görs bäst i gryningen då många djur är ute och är aktiva. Att vara tyst, diskret samt ha uppfattning om vindriktningen är viktigt vid smygjakt. Drevjakt handlar, precis som det låter, om att driva viltet mot jägarna. När det handlar om älgjakt går drevkarlar i bredd och driver fram älgarna mot passkyttar.
Drevjakt kan även utföras med en ensam jägare med drivande hund. Sådan jakt bedrivs ofta på diverse småvilt och rådjur. Vakjakt innebär att jägaren sitter dold och helt enkelt tyst väntar på att vilt ska uppenbara sig i ett skjutläge. Den här formen av jakt görs oftast nattetid, vanligtvis på vildsvin, rådjur och räv, och då oftast med kulvapen. För det mesta sker vakjakt från ett jakttorn.

Hunden är jägarens bästa vän och det finns så klart många jaktformer där hunden är central. Jakt med ställande hund innebär att hunden söker upp viltet och skallar när det står still eller rör sig långsamt. Om djuret skenar följer hunden efter tyst för att återigen ställa viltet. Jakt med stående hund är vanligast vid fågeljakt och går ut på att hunden spårar upp fågel och tyst markerar var fågeln trycker, genom att visa riktningen med sin nos. När jägaren avancerar fram triggas hunden att mota upp fågeln för skott.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar