Weekly News

Jakten blev ny passion för Lotta Lundgren

Den ena hade aldrig tidigare hållit i ett vapen. Den andra är en av Sveriges mest kände jägare. Lotta Lundgren, matskribent och programledare känd från ”Historieätarna” ville få en tydligare bild av jakt och matens ursprung. Till sin hjälp tog hon Leif GW Persson, deckarförfattare, kriminolog och jaktentusiast. I succéserien ”På jakt med Lotta och Leif” får vi följa Lottas resa från storstadsboende vildmarksnovis till frälst jägare med vapenlicens. Serien har premiär i SVT 1 den 29 september.

"Något lyckligare än en jakthund som får jaga finns nog nästan inte"

För Lotta Lundgren var inspelningen av programmet, som ursprungligen gick på SVT Flow, kantad med utmaningar.
– Jag försöker komma på något som inte var svårt men det går inte, allt var mycket knepigare än jag trodde. Men svårast – att hantera skjutvapen när man på nära håll fått studera vad en kula ställer till med i en kropp. Jag är fortfarande inte speciellt bekväm med det, säger hon.

Med stöd av Leif GW Persson och yrkesjägaren Inhwan Svensson lärde hon sig samtidigt att komma överens med både gevär och natur, förstå jägarkulturen närmare och så småningom också fälla sitt första byte.
– Jag trodde nog att jakt var lite mer att sitta och fika i ett torn och skjuta ihjäl något av alla djur som knallade förbi. Den bilden visade sig stämma rätt dåligt med verkligheten. Om man är sugen på att börja jaga och undrar hur svårt det är kan man ju alltid prova att gå ut i skogen och försöka stöta ihop med ett vilt djur. Ja, sen är det bara att försöka få det där djuret att inte kuta iväg innan man själv får hörselskydden på plats, hinner osäkra sitt vapen och kan skjuta djuret med ett rent skott genom båda lungorna så att det trillar ihop och dör på fläcken. Under seriens gång ter sig dessutom Lotta Lundgren som litet av en naturbegåvning, något som Leif GW Persson bekräftar.

Inte minst när det kommer till själva skyttet. Lotta medger samtidigt att hon inte tränat särskilt mycket på att skjuta.
– Det här låter kanske inte så bra men jag har i stort sett inte tränat skytte alls. Varken före, under eller efter programmet. Det är klart att man blir bättre på att skjuta om man tränar, det fattar jag också, men det skytte vi pratar om här handlar om att glo genom ett kikarsikte och placera hårkorset på den plats du vill träffa. Det är inte svårt.
– Det svåra är att hinna ta alla beslut innan du trycker av. Är det rätt djur? Har jag skottfång? Klarar jag avståndet? Är vinkeln rätt? Är jag helt säker på att jag träffar så bra att skottet är omedelbart dödande? Ja, och att få kontroll på sina nerver så att man kan hålla still. Det kan man inte träna sig till på en skjutbana, det kommer med vana och rutin.

Frågar man Leif GW Persson är lugn, saktmod och ett distanserat förhållningssätt viktiga egenskaper hos jägare.
– Dessa ska förenas med en förmåga till hög handlingsberedskap när det verkligen gäller. Klarar du inte detta kommer du aldrig att bli någon bra jägare och i värsta fall blir du en fara för både din omgivning och dig själv, säger han.

För den som är nybörjare gäller det dessutom att inse vad jakten faktiskt innebär.
– Innan man börjar jaga skall man nog vara väldigt klar över att i slutändan handlar det om att döda djur utan att vålla dem minsta onödigt lidande. Den avgörande frågan som man skall ställa till sig själv är om man klarar av att göra detta.

Leif GW Persson nämner under programmets gång att han tycker att all sort jakt är lika rolig. För Lotta Lundgren lockar dock vissa jaktformer mer än andra.
– Jag fattar vad han menar nu, alla former av jakt har sin speciella charm. Men själv tycker jag mest om de jaktformer där man är rörlig, alltså alla typer av smygjakt. För att den har ett lekfullt element i sig, man ska ju på något sätt lura det där djuret som till skillnad från en själv befinner sig på hemmaplan. Vilket man naturligtvis nästan aldrig gör eftersom djur är skitkluriga och både hör och känner lukten av en uppjagad kvinna med bössa på hundra meters håll. Jag tycker också att det är väldigt fint att jaga med hund. Något lyckligare än en jakthund som får jaga finns nog nästan inte, säger Lotta Lundgren.

Hur har du förändrats efter ”På jakt med Lotta och Leif”?
– Det är möjligt att jag vuxit på något vis av att pressa mig själv över gränsen för vad jag trodde att jag vågade och klarade av. Men min överskuggande känsla är nog snarare att jag önskar att jag börjat jaga mycket tidigare så att jag hade haft en chans att bli bra på det här.

Så du kommer att fortsätta jaga?
– Gud ja! Självklart.

Fakta

Lotta Lundgren är matskribent och programledare. Hon har tidigare setts i bland annat Historieätarna tillsammans med Erik Haag. Leif GW Persson är professor i kriminologi och författare, mest känd för sina deckarromaner. Han har medverkat i många tv-program, bland annat Efterlyst och Veckans brott. Han är även en av Sveriges mest kända jägare. På jakt med Lotta och Leif gick tidigare som web-serie i SVT Flow och SVT Play.

Dela artikeln

Journalist

Redaktion, European Media Partner

Fler artiklar