Weekly News

Jakt – ett kulturarv

Jakt är en kulturbärare som i dag tyvärr är på väg att försvinna i sin ursprungliga form. Värdefull kunskap om att tillvarata naturens resurser får stå tillbaka för ett överdrivet fokus på själva skjutandet.

"Det ska alltid finnas adrenalin och puls med i bilden."

Thomas Ekberg, yrkesjägare och TV-profil har genom åren gjort mängder av program om jakt och driver vid sidan av TV-karriären entreprenad inom jakt och viltvård. Thomas har fått jakten i ”modersmjölken” då han sedan barnsben följt med pappa och farfar ut på jakt. 
– Tidigare var jakt något naturligt och jag kan tycka att man i dag fokuserar på fel saker inom jakt, att mycket handlar om att skjuta. Man går en jaktkurs men får inte den gedigna kunskap som krävs. I dag får man ofta kunskap i teorin, men tappar det praktiska utförandet gällande exempelvis tillvaratagning av viltet. Att detta sköts på ett värdigt sätt är det viktigaste inom jakten, menar Thomas.

Ämnet ligger honom varmt om hjärtat och han har redan hunnit skriva tre böcker om tillvaratagande. 
– Viltet utgör ett klimatsmart, nyttigt och ostressat kött och jag försöker bidra till att öka kunskapen om hur vi bäst utnyttjar dess potential.

Genom åren har Thomas lärt sig mycket om olika jaktmetoder och viltarter. Favoritjakten är jakt med hund, även om han menar att all jakt är spännande. 
– Den dag du som jägare inte längre tycker att det är spännande ska du sluta jaga. Det ska alltid finnas adrenalin och puls med i bilden. Att exempelvis tyst smyga in på ett älgstånd till dess att man kommer i skottläge är en extremt spännande och ger extra krydda i jägarlivet, säger Thomas.

Det handlar i grund och botten om att överlista djuret som ju har bättre hörsel och luktsinne än människan och det är detta som gör jakten så intressant. För de flesta nordiska jägare är skogens konung ett drömbyte, så hur ska man tänka och agera för att fälla en älg i höst? 
– Att som passkytt vara väl förberedd och ha allt iordning. Ju fler rörelser desto större risk att något går fel. Jagar man med hund måste man vara ännu mer försiktig för att ta sig fram tyst. Se var man sätter fötterna, inte röra sig i sidled och så vidare.

Kunskap som man endast kan bygga upp genom praktisk jakt. Vad gäller utrustning försöker Thomas ha med sig så lite som möjligt. 
– Jag vill jaga lätt, en pejl så jag vet var jag har hunden, kanske en vattenflaska i benfickan, men jag har inte ens med mig min telefon. Det viktiga är att ha tyst utrustning med kläder som inte prasslar eller rispar mot grenar. Gemene man bör ha med tvål och plasthandskar, två olika knivar, en för urtagning och en för köttet så att man kan hålla god hygien vid tillvaratagningen. Att använda hörselskydd, ha ett väl inskjutet vapen och ha tränat på bana är A och O, liksom att använda handkikare stället för att titta på saker genom kikarsiktet.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar