Weekly News

Gunilla Kingberg, professor och avdelningschef för barn- och ungdomstandvård Malmö högskola. BARN

Introducera tandborsten med lek

De första tänderna börjar komma när barnet är mellan sex och tio månader, när tänderna kommer måste barnet även introduceras för tandborsten. Detta kan kännas konstigt för barnet till en början, därför är det viktigt att stegvis införa tandborstningen tills det blir en rutin. 

"Det är viktigt att se till att barnet inte far illa om det får ett hål. I de flesta fall kan man behandla små hål som upptäcks tidigt genom en fluorbehandling."

– Det är viktigt att leka in tandborsten när man introducerar tandborstning för sitt barn. Man kan göra det på skoj till en början, tills barnet får in vanan och lär sig känna igen tandborsten och det blir en rutin som barnet accepterar, säger Gunilla Kingberg, professor och avdelningschef för barn- och ungdomstandvård på Malmö högskola. 

Gunilla Klingberg tycker att man ska använda en liten mjuk borste, och till en början bara borsta med lite vatten. Det viktiga är att man för in tandborstningen som en naturlig del i barnets liv. 

Ungefär när kindtänderna kommer kan man börja använda lite fluortandkräm. Till en början, innan barnet har vant sig, ska man bara lägga ett tunt lager tandkräm på borsten. 

– Det ska vara som ett smakprov. Eftersom det ofta är svårt för små barn att spotta och därför sväljer tandkrämen, är det bra att använda barntandkräm.

När barnet accepterar tandkrämen är det lagom med tandkräm i storlek av en ärta. 

Alla tänder brukar ha kommit när barnet är runt tre år. 95 procent av treåringarna i Sverige har friska tänder, men det innebär också att ett barn av 20 har hål i sina mjölktänder. 

– Det är viktigt att se till att barnet inte far illa om det får ett hål. I de flesta fall kan man behandla små hål som upptäcks tidigt genom en fluorbehandling, säger Gunilla Klingberg. 

Är det vanligt att barn är rädda för tandläkaren?

– Det lilla barnet har ingen grundrädsla för tandläkaren men det ligger naturligt för barn att vara skeptiska för nya saker, det är väl en del av gammal överlevnadsinstinkt. Tandvårdsrädsla för äldre barn ligger på ungefär tio procent. Därför är det så viktigt att introducera tandläkare tidigt, så att barn blir trygga i tandvården. 

Om barnet slår ut eller skadar en tand ska man alltid ringa tandvården, även det lilla barnet behöver åka till tandläkaren.

– Om en permanent tand slås ut försöker man alltid sätta tillbaka den, men det gör man inte med mjölktänder eftersom man är rädd för infektioner som kan skada anlag till den nya tanden. Om man är osäker på om man det är en mjölktand eller en permanent tand som har slagits ut så kan man ta med tanden till tandläkaren, säger Gunilla Klingberg.

Den allra vanligaste anledningen till att barn får hål i tänderna är småätande. Därför är det enligt Gunilla viktigt att få till en måltidsordning.

– Varje gång man ger barnet något att äta eller dricka, så ska man se det som en måltid. Barnet ska dricka vatten om det är törstigt, inte juice eller mjölk. Till maten går det bra med mjölk, men på sommaren när barnen ofta blir törstiga är det vatten de ska dricka. Föräldrar borde kanske också acceptera mer att barn kan bli trötta och ledsna och inte direkt stoppa i dem russin och majskrokar som bara är tomma kolhydrater. I så fall är frukt eller smörgås bättre alternativ, säger hon.

Forskning pekar på att karies oftare förekommer hos barn i socioekonomiskt svaga områden. I Stockholm bedrivs just nu ett forskningsprojekt på uppdrag av Stockholms läns landsting. Projektet heter Stop Caries Stockholm, där Folktandvården har fått i uppdrag i samarbete med Distriktsvården, Karolinska Institutet och universitetet i Köpenhamn, att undersöka om tandläkarbesök från ett års ålder i kombination med fluorlackning är rätt metod för att förebygga karies hos barn som bor i kariesriskområden. Syftet är att förbättra tandhälsan hos barn i utsatta områden i Stockholms län. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Sigvardsson

Fler artiklar