Weekly News

Inredningstrenden 2017 – komfort, spiritualitet och en hyllning till människors olikhet

Tiden går fort brukar man säga och visst är det så. Vi blickar nyfiket framåt och försöker känna in vad som kommer sen. 

"Jag brukar tänka att trender inte är något som slår oss över en natt och lika fort försvinner."

Jag får ofta frågan:
– Du som jobbar med inredning, vad är det som gäller? Vad är det som kommer? Vad blir årets trend? 

Jag brukar svara att allt är tillåtet och uppmanar att försöka känna efter vad man själv tycker och önskar. Det svaret tillhör inte det mest populära, så här ska jag nu försöka vara lite mer konkret och inte så "flummig" som trender kanske ofta ter sig att vara.

Jag brukar tänka att trender inte är något som slår oss över en natt och lika fort försvinner. Utan snarare är en ström som tar oss vidare mot nya platser. De kommer och går hand i hand för att sakta avlösa varandra. I vissa branscher lite fortare än i andra. Ett starkt flöde som influerar och påverkar våra sinnen att tycka, tänka, känna och önska.

En stark ström just nu är ”må bra-trenden”. Den utgår helt från människan och den jord vi lever på och av. Med hjälp av medvetna val, lär vi oss sakta värdet av att uppnå ett bra liv i en bättre hållbar värld. 

Den tid vi lever i ställer stora krav på oss som individer och får oss att strävar efter det lyckade och perfekta. Inredningsströmmarna utmanar oss därför att se det vackra i det operfekta och hyllar människans inneboende olikhet både till form och personlighet. 

För det mesta tänker vi nog att inredning endast handlar om hur någonting ser ut. Vilken färg, mönster och form en produkt har. Inte så ofta på hur det känns, doftar eller hörs.

Det är hit inredningstrenden driver 2017. Möbler och inredningsdetaljer berör våra sinnen vi ifrågasätter och blir mer medvetna. Till utseendet lägger vi på ytterligare en dimension och jobbar vidare med hur föremål känns och får oss att må. Yta, form, struktur, färg, ljus och doft i samarbete för att öka det kroppsliga och själsliga välbefinnandet.

Vi bryr oss också mer om kvalitet för att minska utnyttjandet av jordens resurser. Slit och släng passar inte in hos oss längre. Mixen mellan design och våra sinnen känns som en ny och lite mer spännande.

Med detta i tanken är det kanske inte så konstigt att naturen och det naturliga som fortsätter vara den största inspirationskällan även 2017. Moder jord, tradition, hantverk och historia från olika världsdelar influerar trendsättare över hela världen. Det resulterar i naturliga material som åldras och patineras vackert i färger från naturens eget skafferi.

Precis som i naturen finns både det rena, enkla, raka och de mer svulstiga lekfulla formerna representerade.

Med en lekfull touch blandas material som trä, sten, läder, rotting, terrakotta, kork, bambu, porslin och textiler samt blanka metaller som koppar, mässing och silver. Tillsammans lockar det fram fantasi och konstnärlighet. 

Skogens mystik och ängens rika fauna inspirerar till nyanser och mönster på textil, keramik och inredning. Svart, brunt, beige, grått, blått och grönt i alla toner kontrasteras med solblekta pasteller, brända röda nyanser och eleganta metaller. Det ljusa möter det mörka, det hårda möter det mjuka, matt möter blankt, det grova möter det skira. Det är i olikheten som det magiska sker.


Dela artikeln

Journalist

Krönika - Marie "Mim" Hermansson

Fler artiklar