Weekly News

I drömhemmet 2017 står välbefinnande i fokus

”Årets inredningsbloggare 2017”! En titel jag tog hem i början av februari i år på Elle Decoration Swedish Design Awards. Svenska folket fick säga sitt och jag vann! Nu är inte detta en skrytkrönika om mig, men en god inledning och start till det ämnet jag hade tänkt ta upp. Nämligen vad som ligger i fokus 2017 när det gäller heminredning. ÄNTLIGEN, så verkar välmående, välbefinnande och nyfikenheten på hur vi påverkas av saker runt omkring oss ligga i tiden. Min filosofi som certifierad inredare och Feng Shui-konsult har sedan jag startade min blogg för exakt tio år sedan, varit att konkretisera och lära ut verktyg för hur man kan skapa ett mer harmoniskt och balanserat boende. Min vinst i februari är ett kvitto på att våra hem i dag är så mycket mer än möbler och tillhörigheter. Det är ett sätt att leva, en plats för att samla energi och finna lugn.

I dag utsätts vi för mer intryck än någonsin, något som stressar våra liv och hjärnor. I dag tas det lika mycket bilder på en minut som det gjordes på hela 1800-talet. Alla yttre intryck i vår miljö skapar impulser, ger oss budskap som sätter ingång våra tankar och lustar till olika saker. Både positiva och negativa. Genom att medvetet använda den här kunskapen kan vi skapa förutsättningar för hem som tillfredsställa våra individuella behov.

Studier som Ikea låtit göra visar att 54 procent anser att ett harmoniskt hemtrevligt hem gör det lättare att koppla av i. Thorbjörn Laike docent i Miljöpsykologi på Lunds Tekniska högskola menar att man kan minska stress och oro med upp till 20 procent genom att strukturera upp och hålla god ordning i våra hem och på våra arbetsplatser. Naturen och växter har stort inverkan på vårt mående visar nya forskningsrapporter. Min övertygelse är att vi med färg, form, material och möblering kan vi påverka vår vardag. Exempel kan vara:

• Med rätt kulörer och material kan vi balansera upp ett rum så det känns mer välkomnande, kreativt, socialt eller avkopplande. 

• Vi kan skapa trygghet i vårt boende genom att möblera i kraftposition, där vi sitter med ryggen som stöd mot en vägg och har fri sikt ut över rummets dörrar och fönster. Något vi har i oss sedan långt tillbaka när vi låg i grottorna och skulle försvara oss mot björnar och andra hot. 

• En dold förvaring skapar mindre intryck som pockar på vår uppmärksamhet och därmed inger en harmonisk och lugnande känsla I hemmet.

Alla dessa kunskaper och verktyg kan tillsammans påverka vårt välmående. Våra hem är en spegelbild av oss själva, så respekterar och förvaltar vi våra hem, så tar vi omedvetet och medvetet hand om oss själva. En god balanserad inredning ger förutsättningar för ett harmoniskt hem där välbefinnande står i fokus, snarare än jakten på ett lyckat stilleben och likes på Facebook och Instagram.

Dagligen inspirerar jag människor i min blogg med verktyg för att skapa drömhemmet. Men vad är ett drömhem? Är det ett hus på landet där man vaknar av vacker fågelsång som bryter sig igenom tystnaden? Är det ett radhus, tätt inpå hjälpsamma grannar som gärna kommer över och delar en bit mat på terrassen en sensommarkväll i augusti? Eller är det lägenheten som bjuder på härligt kvällsbrus från gatans trafik och som lyses upp av stadens gatlyktor? Alla är de drömhem, och alla har vi olika preferenser över vad ett drömhem ska innehålla. Det viktiga är att ett drömhem inte är detsamma som ett perfekt boende, för tror vi att det finns på riktigt blir vi lätt missnöjda med vår tillvaro. I dessa tider när vi jämför oss med välputsade hem som skapats med filter, tillrättalagda frukostbilder med välkammade barn i matchande pyjamasar ger en sned bild av verkligheten. Ett hem byggs med tiden. Ett drömhem får växa fram i symbios med de som bor där. Ett drömhus är inte ett hus, det är ett hem.

Så om vi bygger våra hem på välbefinnande genom att vi behandlar oss själva värdigt och med respekt genom ett vackert trivsamt boende där ordning förenklar våra liv, minskar stress, irritation och oro. Där vi inte ägs av våra prylar, då är jag övertygad om att vi alla blir lite mer tillfreds med oss själva, nöjdare med våra hem, tryggare i vår stil och vad vi har. Därmed också lugnare inför trender, sociala mediers påverkan och modigare med att skapa personliga hållbara drömhem utefter våra egna förutsättningar.

Önskar dig en kommande inspirerande höst. Unna dig tiden det krävs för att skapa just ditt drömboende. Glöm inte, ofta är det de små medlen som gör stor skillnad i vardagen. Börja med en kvist från trädgården i en liten vas på nattduksbordet. Dagen kan knappast börja bättre än låta blicken möta en nyutsprungen ros?

Fakta

Jannice Wistrand, 

Cert. inredare och Feng Shui konsult

Add Simplicity 

Dela artikeln

Journalist

Jannice Wistrand

Fler artiklar