Weekly News

Martin Öjes UTBILDNINGAR

Historien bakom Dreamhack

Martin Öjes köpte sin första dator när han gick i femman. The rest, som man brukar säga, is history.

”När jag besökte Dreamhack med min elvaåriga dotter kändes det som att cirkeln hade slutits”

Föga anade han då att hans passionerade intresse för datorer och programmering skulle leda till att han ett par decennier senare hade grundlagt vad som kommit att utvecklas till världens största dator-festival och LAN-party.

– Det började med att jag och mina vänner satt med våra datorer och försökte klura ut hur man skrev egna program. Vi var framför allt intresserade av programmering och av att göra egna spel, säger Martin Öjes.

Martin var elva år när han köpte sin första dator. När han sedan började högstadiet lärde han känna Kenny Eklund. De delade samma passionerade intresse för datorer och pratade inte om annat. Efter hand började idén om att samla andra likasinnade till programmeringsträffar att ta form. Sagt och gjort; Martin och Kenny lånade en föreningslokal och uppmanade andra datorentusiaster att ta med sig sina datorer och en back läsk.

– Det var nörderi på högsta nivå. Vi tyckte det var jätteroligt att arrangera träffarna och för varje gång anslöt sig fler och fler. Vi fick låna skolans matsal, men till slut fick folk inte plats där heller. Vi drog sladdar kors och tvärs och folk satt med sina datorer långt ut i korridorerna, minns Martin.

Det blev tydligt att det fanns ett väldigt stort sug efter den här typen av forum, och Martin och Kenny började fundera över hur de skulle ta de populära träffarna till nästa nivå.

– Vi hade väldigt storslagna planer och fick väl en släng av hybris där ett tag, skrattar Martin. Vi bestämde oss för att vi ville hyra Arena-kupolen i Borlänge, Dalarnas största arena.

Det visade sig vara väldigt dyrt, men de unga killarna lät sig inte nedslås. Trägen vinner och efter diskussioner med ägarna nåddes till slut en överenskommelse.

– Vi behövde aldrig marknadsföra arrangemanget, ryktet spred sig ändå. Vi hade inget program utan sa i princip bara ”ta med dator, sovsäck, några backar läsk och kom”, säger Martin.

Allt eftersom tiden gick flyttades tyngdpunkten successivt från programmeringstävlingar till spel, och det var en utmaning att vid varje träff bygga upp lokala nätverk som kunde bära de tusentals deltagare som numera strömmade till och som för varje år blev allt fler. När arrangemanget började växa ur Kupolen i Borlänge så blev det i stället Elmia-mässan som fick börja hysa det som nu utvecklats till en fullfjädrad datorfestival.

– I och med vår flytt till Elmia var blev Dreamhack världens största LAN-party. Folk strömmade till från hela världen och parallellt med spelandet har också E-sporten blivit en allt större del av arrangemanget, berättar Martin.

Dreamhack fortsätter att växa och har spridit sig över världen. Det planeras nu för stora Dreamhack-event i både Storbritannien, Tyskland och USA. Men i dag är Martin Öjes inte längre inblandad.

– Efter att ha hållit på i 15 år och efter att ha arrangerat 28 event började jag känna mig ganska mätt på det. Både jag och Kenny började komma upp i åldern då vi ville bilda familj, och arbetet med Dreamhack var enormt tidskrävande, säger Martin.

E-sporten hade blivit en stor del av eventet, och år 2006 beslutade sig Martin och Kenny för att sälja Dreamhack till ett bolag som sysslade just med E-sport. I dag arbetar Martin Öjes fortfarande med datorer och programmering, framförallt med utveckling av appar av olika slag.

– Faktum är att en av de appar som jag jobbar med just nu kommer förmodligen just E-sportare att ha nytta av, säger han.

När Martin och Kenny började med sina programmeringsträffar i högstadiet var det bara killar som deltog. Men även om det traditionellt varit väldigt mycket fler killar än tjejer på Dreamhack så ökar andelen tjejer hela tiden stadigt.

– Verkligheten och vardagen ser väldigt annorlunda ut för dagens unga jämfört med när vi var små. Då var det en mindre grupp som var passionerat intresserade. I dag spelar så gott som alla barn, killar såväl som tjejer, säger Martin.

I dag är han själv förälder och i år besökte han för första gången Dreamhack tillsammans med sin elvaåriga dotter.

– Det var jättekul och vi spelade båda två. Min dotter spelar mycket Minecraft, ett otroligt kreativt och härligt spel. När vi var där tillsammans kändes det lite som om cirkeln hade slutits, säger Martin Öjes.

Fakta

Fakta

Dreamhack - världens största datorfestival

Dreamhack är världens största datorfestival och Lan-party. Evenemanget hålls på Elmia-nässan i Jönköping och samlar entusiaster från hela världen.


Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar