Weekly News

Ellinor Lilja SOMMAR

Hästens hälsa i fokus

Dagens sporthästar tränas ofta hårt. Många hästägare och tävlingsryttare ger sina hästar olika sorters fodertillskott för att förebygga, lindra eller bota problem med hovar, muskler, leder, senor och ligament. Det finns väldigt många preparat med olika egenskaper.

"Min häst är rätt stor, och det är väldigt mycket ben överallt."

Det lilla familjeföretaget Alyose odlar och förädlar olika medicinalväxter med hästens hälsa i fokus. Nyponpulver används främst mot stela och slitna leder. Brännässla är bra mot ledinflammation. Gurkmeja är antiinflammatoriskt.

MSM är ett organiskt svaveltillskott som ger näring till hästens hovar, muskler, senor och ligament. Bokstäverna är en förkortning av metylsulfonylmetan, en mineralförening som finns naturligt i våra celler och är en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin som bygger upp bland annat brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett, päls och hovar. Ämnet kan verka antiinflammatoriskt och smärtlindrande vid ledvärk och andra sjukdomstillstånd och förbättrar blodcirkulation och syreupptagning. MSM är ett naturligt förekommande ämne i naturen. Det finns bland annat i gräs. Rent MSM, från exempelvis Emin och Alavis MSM, är inte belagd med någon karenstid före tävling.

Många hästägare ger glukosamin för att bota och förebygga ledproblem. Det finns flera sorter på marknaden. Det är inte alltid lätt att välja.

Ellinor Lilja i Ängelholm ger sin häst glukosaminsulfat.

– Min häst är rätt stor, och det är väldigt mycket ben överallt. Jag rider och tävlar mycket och det sliter lite mer när de är så stora. Holea R är nästan 1.75 i mankhöjd. Det blir mycket häst när hon hoppar och landar, så jag kände att jag ville prova glukosamin.

Ellinor googlade för att hitta rätt bland preparaten.

– Vissa är det karens på. Jag hittade Gluko/Max från Ion Silver som jag använder. Jag ringde och kollade upp produkterna, för jag vill ju inte ge något som jag inte kan tävla med. Gluko/Max är naturligt utan tillsatser. Det finns inte så många bra märken av glukosamin på marknaden till häst, så jag kan varmt rekommendera det här. Det är rätt bra pris också, säger Ellinor.

Det åttaåriga stoet har fått glukosamin i drygt två månader, varje dag även om hon har vilat.

– Min häst har lite ledvätska ibland och är lite trött i benen. Jag känner att glukosaminet har hjälpt henne. Hela hon känns fräschare, är inte lika stel och styv som hon kan bli när hon vilar många dagar. Förut har det tagit ett pass att rida loss henne. Men nu om jag rider på fredagen och hon får vila över helgen, är hon precis som när vi slutade när jag rider på måndagen.

Lite har det väl att göra med att den holländska hopphästen utvecklas, funderar Ellinor.

– Hon är ju ung. Men så snabbt går det inte så det är klart att glukosaminet gör sitt.

– Jag vet många i stallet som använder MSM, som också är bra för leder. Men jag ville testa glukosamin, som jag blivit rekommenderad. Men man får se upp med vilket märke man väljer. Flera har 96 timmars karens, berättar Ellinor.

Ellinor började tävla ponny som tioåring. För två år sedan var hon med och tävlade Krafft Tour of Amateurs i Falsterbo med sin förra häst, som hon nu sålt.

– Med Holea R har jag inte kommit så långt. Hon är väldigt sen och ordentligt tränad i endast ett och ett halvt år. Hemma hoppar hon 1.20 men nu ska hon ut på tävlingsbanorna och börja med en meter.

Fakta

Fakta

Ion Silver i Löddeköpinge tillverkar flera hälsoprodukter för häst och människa. De är specialister på MSM, glukosamin och kolloidalt silver. Deras MSM Alavis innehåller 100 % ren MSM.

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar