Weekly News

Nellie Berntsson SOMMAR

Hästdrömmar i Sveriges hästmecka

Allt sedan Nellie Berntsson för fem år sedan deltog i SVT:s Ponnyakuten i skånska Sjörup, har hon längtat tillbaka till ”Sveriges hästmecka”. Hon har varit på besök så gott som varje sommar, men nu går flyttlasset från Lysekil till Skåne permanent för hela familjen. Nellie är först på plats med familjens fyra hästar och har fått sällskap av sin pappa.

"Drömmen är att fortsätta utvecklas och utbilda mina hästar."

15-åriga Nellie är, trots sin ålder, redan en mycket framgångsrik ryttare och bloggare. Hennes blogg är en av Sveriges största. En av Nellies stora drömmar är att bli proffsryttare inom hoppning.

– Drömmen är att fortsätta utvecklas och utbilda mina hästar. Till att börja med nå till EM som junior, där jag har tre år kvar innan jag blir Young rider. Långsiktigt vill jag bli en av de främsta i Sverige, och kunna kombinera det med mina sociala medier som i dag, eller kanske som journalist, värd i ett tv-program eller ansvarig för marknadskommunikation i ett större företag.

För att nå sina mål sätter Nellie hela tiden upp kortsiktiga, mellan- och långsiktiga mål, berättar hon.

– De kortsiktiga ändrar jag inte så mycket på om inte något oväntat händer. De långsiktiga ändras hela tiden. Drömmen om att bli den främsta är ett mål som inte berättar om resan dit. Det är vägen dit som hela tiden ändras.

Nellie är en disciplinerad tjej, så chanserna att nå ända fram är goda. Från tolv års ålder har hon ridit elittävlingar på ponny och SM. Hon valde att satsa seriöst på häst vid 13 års ålder, ”för att ha det som ett yrke”. Hennes första år på häst var väldigt framgångsrikt och ledde till seger i Childrens Challenge i Falsterbo.

– Det gjorde mig ännu mer fokuserad och fick mig att tro att jag – om jag jobbar hårt och motiverat – kan nå den absoluta toppen i Sverige om fem, tio år.

Nellie är manisk på att räkna sina ridtimmar berättar hon.

– Jag väljer ofta bort tid med vänner och annat som är normalt för ungdomar. Ibland, när jag måste åka bort för att jobba inom mina sociala medier, så börjar paniken för frånvaron hos hästarna växa fram.

Delmålen nu är att prestera jämna resultat med hästarna.

– Debutera 1.45 med min svarta häst Hilda. Att lära känna min nya skimmel Zamina bättre och förhoppningsvis debutera 1.35 under utesäsongen. Laissa har precis debuterat på tävlingsbanan. Hon ska få mer erfarenhet och utvecklas vidare. Så vill jag lära mig meeting-livet och få komma ut mer på tävlingsbanorna.

I sommar får vi se Nellie på ett eller annat sätt på Falsterbo Horse Show. Kanske blir det någon form av uppföljning av TV-programmet Unbridle som hon gjorde förra året. Hon kommer nog också att hjälpa till bland modekläderna i Tessies monter, butiken som hennes föräldrar driver.

Nellies allra starkaste minne är just från Falsterbo för två år sedan.

– Jag vann både kvalet i Grevlunda, kval två i Falsterbo och fick högst stilpoäng. Jag gick in sist i grundhoppningen och sist ut i omhoppningen, där jag slutade som vinnare och enda felfria ekipage. Det var fantastiskt väder, fantastisk publik och en fantastisk häst, som min lillasyster nu tagit över tävlandet med.

Hela familjen Berntsson följs ofta åt till stallet och på tävlingar. I sommar blir det flera utlandsresor hoppas Nellie, som vill få mer internationell rutin.

Utanför hästvärlden, förutom bloggande och andra sociala medier, jobbar Nellie som modell och ambassadör för Tessie och Hööks. I höst får vi också ta del av Nellies andra bok, lagom till Bokmässan i Göteborg. Till skillnad från Nellies hästvärld, som kom förra året, får vi nu ta större del av Nellies liv utanför stall och ridbanor.

Nellie är väldigt bra på att uttrycka sig och känns väldigt mogen för sin ålder. I sin blogg står hon för sunda åsikter och är en stark förebild för unga tjejer.

– Det viktiga för mig är att nå ut med en positivitet till de hundratusentals unga människor jag har som följare. De ger mig styrka och jag vill kunna göra något bra tillbaka; stärka och jobba mot mobbning och utanförskap, vilket jag har gjort under en längre tid.

Från att ha levt med olika uttrycksformer som hobby, har Nellie i dag olika managementteam som arbetar för henne och hjälper henne att utveckla sitt varumärke. Hon ser entreprenörskapet som viktigt.

– Mina framgångar till häst och i sociala medier har gett mig möjligheter att få skapa produkter och produktioner som har gett mig ovärderlig kunskap och meriter som jag aldrig hade kunnat plugga mig till.

Efter Nellie går ut nian i sommar tar hon ett sabbatsår. Det verkar ganska fullt upp ändå.

– Jag tror att med flytten till Skåne så kommer jag att kunna leva i en större harmoni och finna en bättre balans mellan hästar och mina andra jobb.

Fakta

Fakta:

Nellie Berntsson har ett nytt team runt sig i år. Hon tränar hoppning för Jakob Hellström, dressyr för Birgitta Kjellin, som också fungerar som mental coach. Nellie har också lagt in Natural Horsemanship i sitt träningsupplägg. Till sin hjälp att bygga starkare band till sina hästar har hon Tobbe Larsson.


Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar