Weekly News

Den 24–25 september a?r det dags fo?r den a?rliga a?ppelmarknaden i Kivik. SENIORLIV

Evenemang i höst

Sommaren börjar närma sig sitt slut, men vad gör det när hösten tar vid med härliga skogspromenader och svampplockning där doften av höst ger en extra krydda åt termosfikat bland vackert rödgula lövträd. I vårt avlånga land kan man från söder till norr dessutom uppleva mängder av evenemang och aktiviteter under hösten. Allt från kultur och musik till natur och idrott. I Skåne arrangeras i år Eurorando, ett europeiskt vandringsevenemang som drar besökare från hela världen och där man under en veckas tid som besökare får uppleva skånsk vandring i alla dess former. Inte mindre än 80 kulturvandringar, temavandringar och naturvandringar med guider går av stapeln den 10–17 september. Strax därefter, den 24–25 september, står Kivik värd för den årliga äppelmarknaden där denna allsidiga frukt är i fokus. Missa inte att smaka och köpa med allsköns bakverk och dryck baserade på äpple och ta en titt på den spektakulära äppeltavlan som varje år har nytt motiv. Innan vi lämnar Skåne är ett besök på premiären av operan Lucrezia Borgia den 17 september att rekommendera. Ett mäktigt skådespel om den vackra men mordlystna Lucrezia präglas av spännande intriger i italiensk renässansstil.

Längre upp i landet, närmare bestämt på Värmdö, finns ett trevligt kulturutflyktsmål: Artipelag. Ta skärgårdsbåten från Nybrokajen till en plats där konst möter skärgård i lyckad symbios. Fram till den 25 september pågår en utställning om arvet efter Andy Warhol som går att kombinera med en utsökt ekologisk, närodlad brunch eller lunch på restaurangen med panoramautsikt över skärgården.

Styr vi kosan ännu längre upp i landet har Dalarna en hel del att locka höstbesökarna med. Dalhalla, den storslagna arenan som är belägen i ett gammalt kalkbrott, bjuder på en unik musikupplevelse där berg, skog och vatten blir del av föreställningen. Under hösten ges opera och ett flertal andra evenemang, bland annat Weeping Willows den 2 september. Den 3 september passar det att besöka Kulturnatta i Leksand, ett par mil från Dalhalla, en folkfest där gallerier och hantverkare håller nattöppet och tradition möter nya influenser. Och varför inte ta en tur på Österdalälven med ångbåten SS Engelbrekt, som firar 150 år i år? En båttur som tar resenären med längs böljande höstlandskap och pittoresk byggnadskonst. I Rättvik går startskottet för en av årets höjdpunkter för travintresserade, Dalatravet, den 5 september.

Uppe i norra delarna av landet står Höga kusten för naturskön vandring i Skuleskogens nationalpark där branta bergväggar reser sig dramatiskt ur skogslandskapet. Kring Nordingrå finns mängder av små vackra, välbevarade fiskelägen. Bönhamn är ett exempel på ett sådant, väl värt ett besök. Ett udda och minnesvärt övernattningstips är att ta båt till ön Högbonden, där Högbondens Fyr står för nattlogi. Ön Trysunda kan måhända överträffa Högbonden i skönhet, då den officiellt utsetts till Sveriges vackraste ö. Historieälskaren får också sin beskärda del av aktiviteter i trakten kring Ådalen. I byn Lunde finns monumentet över de civila offer som sköts ihjäl av militär under strejken 1931. Ådalen har även ett veteranbilsmuseum, och som en trevlig avslutning på besöket kan en fika på K-märkt kulturkafé passa fint.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar